Megszűnik a házi kenyér, egész mást hívunk ezentúl rozskenyérnek

Változás következik be június 22-től a sütőipari termékekre vonatkozó szabályozásban, a Magyar Élelmiszerkönyv új előírásai ugyanis csütörtökön lépnek hatályba (illetve akkor jár le a decemberben életbe lépett türelmi idő). A különböző termékmegnevezések használatát sokkal szigorúbb feltételekhez kötik ezentúl.
Az új szabályozás értelmében rozskenyérnek csak a legalább 60 százalékos rozstartalmú kenyér nevezhető (eddig 40 százalék volt a küszöb); amelyik termék rozstartalma nem éri el a 60 százalékot, annál a rozsos kenyér megnevezést kell használni.
Csak azok a termékek számítanak teljes kiőrlésűnek, amelyek legalább 60 százalékos arányban tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet. Eddig ehhez elég volt 5 százalék.
A házi kenyér elnevezés június 22-én megszűnik, helyette a fehér vagy búzakenyér termékneveket lehet használni.
A Graham-kenyérnek esetében minimum 90 százalékban kell Graham-lisztet tartalmaznia ahhoz, hogy ezt az elnevezést használhassák, a tönkölykenyerek esetében pedig 60 százalék az alsó határérték.
A kenyerek tápértékét, valamint azt, hogy mennyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét, sót, rostot tartalmaznak, fel kell tüntetni a csomagoláson, a csomagolatlan termékekről pedig az eladónak tájékoztatást kell adnia, amennyiben a vásárló kéri.

– ünnepli az új szabályozást például a Jókenyér weboldala. De a Magyar Pékszövetség is üdvözli az élelmiszerkönyvben most életbe lépő változásokat, amelyeket az ő közreműködésükkel dolgoztak ki. Lakatos Tibor, a Pékszövetség alelnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy várhatóan nem növekednek a kenyérárak ezért, hogy megváltozik az alapanyagok aránya.
Egy átlagos magyar évi 37 kiló kenyeret fogyaszt évente, míg EU-szerte számolva 50 kiló ez az arány – mondta most statisztikai adatokra hivatkozva a Jókenyér Kft. az MTI-nek.