Hogyan készítsd el előre az egész heti menüt?

heti menü,tervezés,meal prep
A mindennapos kajagyártás egy család számára nem fáklyásmenet. De ha a tervezésben és az előkészületekben elég alapos vagy, napi tíz perc konyhai munkával megoldhatod a vacsorát.

Amikor még gyakrabban vásároltam impulzívan, a végén sok fel nem használt ételt kénytelen voltam kidobni – és ez nagyon zavart. Közben úgy éreztem: hiába főzök jól és vagyok alapvetően kreatív: belefásultam a mindennapos kajagyártásba. Márpedig két kamasz gyerek anyukájaként fontos számomra, hogy a gyerekeim egészséges és finom házi kosztot fogyasszanak. A fiam ráadásul versenyszerűen sportol, így egyáltalán nem mindegy, mit eszik. De beláttam, hogy munka és család mellett nem lehet a konyhában is mindig a maximumot hozni, így szükség van néhány kompromisszumra. Ezek a dilemmák vezettek odáig, hogy másfél évvel ezelőtt megreformáljam az egész heti házi menzát. Ma a következőképpen csinálom.

▶ Kifaggattam a gyerekeimet: melyek a kedvenc ételeik? Összegyűjtöttem kábé 40 kaját egy Excel-táblázatban. Bepirosoztam a munkásabb fogásokat (hétvégi kategória). Kinyomtattam és cetlikre vágtam a listát.

▶ Csütörtök esténként megkérem a gyerekeimet, hogy húzzanak a következő hétre: egy-egy főételt hétvégére, és egyet-egyet a hétköznapokra.

▶ A kiválasztott ételekből én kisakkozom, hogy mit mikorra fogok elkészíteni, s péntekre összeáll a fejemben az egész következő heti menü.

▶ A bevásárlást péntekenként intézem el egész hétre. Mintegy másfél-két órámba kerül a klasszikus hentes-piac-élelmiszerbolt hármas bejárása. (A pékség és a különleges fűszerek üzlete már lemorzsolódott.) Hetente kétszer még az útba eső nagyobb élelmiszerboltba is elmegyünk pótolni az apróságokat. Így körülbelül 25 ezer forintból kijön egy négytagú család egész heti meleg ebédje (vagy vacsorája).

▶ Szombat délelőtt általában családi programot csinálunk, így valami gyors ebédet eszünk. Igen, nálunk is van olykor kész tortellini.

▶ A nagy főzést vasárnap délelőttre és/vagy délutánra időzítem. Szerdáig vagy csütörtökig készre sütöm a húsokat, de legalábbis felszeletelem/befűszerezem/bepácolom őket, hogy minimalizáljam a hétköznap esténként a konyhában töltendő időt. Nagy segítségemre van a szuvidálógép, amellyel nemcsak egyszerűen elkészíthetők a húsok (és hihetetlenül omlósak lesznek!), de a vákuumcsomagolásnak köszönhetően nagyon higiénikusan tárolhatók is a sima vagy a mélyhűtőben.

▶ Több legyet ütök egy csapásra. Ha például csirkemellet sütök le egyben, abból háromféle étel is készül majd: egy részét pestós tésztába teszem, más részét pitában esszük zöldségekkel és valamilyen szósszal, a maradékot pedig szeletként, valamilyen körettel.

▶ Rizsből, hajdinából, kölesből, bulgurból, quinoából zacskósat használok: nagyon gyors és egyszerű.

▶ Kedvelem a mélyhűtött zöldségeket. (Persze ha több időm van, frisset használok.) Amíg készre sütöm a húst, addig a köret is elkészül. Nagy kedvenc a rizzsel összekevert zöldségmix, ajvárral.

▶ A krumplit is maximálisan előkészítem, ha van rá időm. Meghámozva, felszeletelve, hideg vízbe téve kiválóan eláll egy napig a hűtőben, este már csak meg kell főzni vagy sütni.

▶ Így naponta szinte csak tíz perceket kell a konyhában töltenem, és az utolsó simításokat sok esetben a gyerekeim már maguk is meg tudják csinálni, amikor éhesen hazaesnek délután.

Ebben a galériában biztosan találsz olyat, amit szívesen beillesztesz a heti menübe: