Bombajó érvek a gomba mellett
Tudtátok, hogy milyen egészséges? Nagyon magas koncentrációban tartalmaz a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat.
De nemcsak az egészségünk megőrzésében segít, hanem alacsony kalóriatartalma miatt a diéta fontos eleme is lehet. További érveink a gomba mellett:
- magas az antioxidánstartalma (tízszer annyi, mint a búzacsírának)
- több, mint 10 %-a ergoszterol, ami a D-vitamin elővitaminja
- magas víz- és rosttartalmú
- öt adag kalóriatartalma felel meg egy szelet kenyérének (40 Kcal a gomba 100 grammja, tehát annyi, mint a sárgarépáé vagy az almáé)
- gátolja az ösztrogénszint túlzott emelkedését, így segít a mellrák megelőzésében
- a prosztata- és a petefészekrák kialakulásának lehetőségét is csökkenti
- koleszterinben szegény, így támogatja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését
Kézzel gyúrt gnocchi gombás csirkével - kattints ide a receptért!
- livosztatintartalma csökkenti a már kialakult magas koleszterinszintet
- magas a fehérjetartalma: 10 gramm gombában 6 gramm fehérje található
- B-, C-, D-, E-vitamin- és ásványianyag-forrás, de található benn kalcium, folsav, réz, cink és vas is
- kedvező élettani tulajdonságai miatt a joghurt és az olívaolaj mellett a gomba is az úgynevezett szuperélelmiszerek táborát gazdagítja
- felhasználhatósága nem merül ki a gombapörkölt és a rántott gomba váltogatásában, hiszen isteni grillezve, zöldségekkel, de akár töltve vagy tölteléknek is kiváló.
Nálatok milyen gyakran kerül az asztalra? És milyen fajták?