Bombajó érvek a gomba mellett

Borítókép: Bombajó érvek a gomba mellett
Bár a nyári gombaszezon még egy kicsit várat magára, de a piacokon, a zöldségesnél ilyenkor is találunk friss gombát.

Tudtátok, hogy milyen egészséges? Nagyon magas koncentrációban tartalmaz a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat.

De nemcsak az egészségünk megőrzésében segít, hanem alacsony kalóriatartalma miatt a diéta fontos eleme is lehet. További érveink a gomba mellett:

- magas az antioxidánstartalma (tízszer annyi, mint a búzacsírának)

- több, mint 10 %-a ergoszterol, ami a D-vitamin elővitaminja

- magas víz- és rosttartalmú

- öt adag kalóriatartalma felel meg egy szelet kenyérének (40 Kcal a gomba 100 grammja, tehát annyi, mint a sárgarépáé vagy az almáé)

- gátolja az ösztrogénszint túlzott emelkedését, így segít a mellrák megelőzésében

- a prosztata- és a petefészekrák kialakulásának lehetőségét is csökkenti

- koleszterinben szegény, így támogatja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését


Kézzel gyúrt gnocchi gombás csirkével - kattints ide a receptért!

- livosztatintartalma csökkenti a már kialakult magas koleszterinszintet

- magas a fehérjetartalma: 10 gramm gombában 6 gramm fehérje található

- B-, C-, D-, E-vitamin- és ásványianyag-forrás, de található benn kalcium, folsav, réz, cink és vas is

- kedvező élettani tulajdonságai miatt a joghurt és az olívaolaj mellett a gomba is az úgynevezett szuperélelmiszerek táborát gazdagítja

- felhasználhatósága nem merül ki a gombapörkölt és a rántott gomba váltogatásában, hiszen isteni grillezve, zöldségekkel, de akár töltve vagy tölteléknek is kiváló.

Nálatok milyen gyakran kerül az asztalra? És milyen fajták?

Erdeigomba-leves kecskesajtos-gombás pirítóssal - kattints ide az isteni receptért!