Milyen a valódi, egészséges földimogyorókrém és mik a jótékony hatásai?

Borítókép: Milyen a valódi, egészséges földimogyorókrém és mik a jótékony hatásai? Forrás: Envato/tatiana_bralnina
A földimogyorókrém nálam az utóbbi időben igazi alapélelmiszerré vált – főként, mióta tömegnövelésen dolgozom. Igyekszem minden étkezésemet értékes tápanyagokkal dúsítani, és a földimogyoró ebből a szempontból aranyat ér és nagyon megszerettem. Krémes, laktató, tele van fehérjével, jó zsírokkal, és mindenhez passzol: reggeli kávé mellé, délutáni almára, vagy az esti túrókrémbe keverve. A minap viszont elfogyott, és elindultam egy "beszerző túrára". Akkor még nem sejtettem, hogy szó szerint túrát kell tennem érte.

A valódi földimogyorókrém

Négy boltban jártam. Négyben! És sehol nem találtam valódi földimogyoróvajat – csak „kakaós tejkrémeket”, „mogyoró ízű” készítményeket, amelyek Nutellára hajazó csomagolásban, polcszinten csábítják a vásárlót. Cukor, tejpor, adalék, növényi zsír – és nyomokban földimogyoró. Végül az egyik nagy hazai lánc polcán, az édességek tengerében, két darabot találtam. Kettőt. A valódi mogyorókrém a sok színes, csillogó kakaókrém között, eldugva. Ez mélyen elgondolkodtatott. Mert én elmentem a negyedik boltig is, de vajon hány ember teszi ezt meg? Egy rohanó, négygyermekes anyuka például nem fogja, hanem leemel valamit, ami jól néz ki – és nem sejti, hogy egy üveg cukorbombát visz haza. Ennyi erővel két tábla Milka csokit is vehetne reggelire.

Nagy különbség van a valódi földimogyorókrém és a cukros kakaókrém között. Nemcsak az összetételben, hanem a szervezetünkre gyakorolt hatásban is. Amit sokan nem tudnak: ezeknek a termékeknek semmi köze a valódi földimogyorókrémhez. A legtöbb esetben egy olyan édességet teszünk a kosarunkba, amely: alig tartalmaz zsírt és fehérjét, viszont akár 50 g cukrot is 100 g termékenként. Ez már cukor-édesség kategória, és hosszú távon semmilyen formában nem támogatja a szervezetet – legyen szó hízásról, sportteljesítményről vagy egyszerűen csak energiaszint fenntartásáról. Sokan nem is tudják, mit jelent a tápanyag-összetétel. Nincs összehasonlítási alapjuk. Csak azt látják, hogy „mogyorós”, krémes, finom – tehát jó. De közben nem veszik észre, hogy amit vesznek, az nem táplál, csak pillanatnyi élvezetet ad. És igen: az édesség csak élvezeti szer. De lehet ugyanolyan élvezetes az is, ami egészséges! Nem kell lemondani az ízről – csak tudatosabban választani. Ne sajnáljuk azt a gyakran csak 2-300 forint különbséget, ha cserébe a testünk valódi tápanyagot kap. A hosszú távú egészség, energiaszint, erőnlét és közérzet mind-mind ezen múlik.

Mi a különbség a földimogyorókrém és a földimogyoróvaj között?

A különbség elsősorban az összetevőkben és feldolgozásban rejlik.

Földimogyoróvaj: általában 100% pörkölt földimogyoróból készül, vagy minimális hozzáadott sóval, olajjal. Nem édesített. Természetesebb, egészségesebb változat.

Földimogyorókrém: gyakran édesített, selymesebb állagú, hozzáadott cukrot, olajat, ízfokozókat is tartalmazhat. Ezért mindig az összetevőket kell nézni, nem a név alapján dönteni!

Forrás: Envato/AtlasComposer

Mit tehetünk?

1. Olvassunk címkét! – A sorrend is számít: ha a cukor az első összetevő, az mindent elárul.

2. Tanuljuk meg a különbségeket! – A jó mogyorókrém csak földimogyoróból készül, esetleg egy kis sóval.

3. Ne csak az ízre figyeljünk! – A szervezetünk hosszú távon meghálálja a jobb döntéseket. Ha pedig nem találunk eredeti földimogyorókrémet, találunk máshol, addig helyettesíthetjük valami más egészséges tápanyaggal.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Összetevők listája: minél rövidebb, annál jobb (legjobb: 100% földimogyoró). Kerüljük a hozzáadott cukrot, pálmaolajat, tejport.

Tápértékek (100 g-ban): Fehérje: 25 g körül. Zsír: 45–50 g (telítetlen). Szénhidrát: 10–20 g alatt. Cukor: max. 5 g vagy 0 g (ha nincs hozzáadva)

Tudatosítsuk magunkban: A földimogyorókrém, jótékony hatása miatt MINDENKINEK ajánlott! Nem kell félni tőle – sajnos sokak fejében az él, hogy "hizlal", ezért elutasítják. Korábban én is ebbe a hibába estem – de ma már az egészségem a legfontosabb szempont, és ehhez a táplálkozásomat is át kellett hangolni. Egy-két evőkanál valódi földimogyorókrémtől még soha senki nem hízott el – attól már inkább, ha vajas croissant-ra kenjük. De ha almaszeletre, puffasztott rizsre kenjük, és akár egy kis mézzel vagy házi lekvárral ízesítjük, igazi superfood lesz belőle – amit nemcsak élvezettel ehetünk, de testünk is hálás lesz érte. Adjunk esélyt a valódi mogyorónak – és ne csak az íz alapján válasszunk!

A végére csak ennyit mondanék: Minden vékony, focizó, örökmozgó gyereknek földimogyoró kell, nem cukor és adalékanyag. Mindenkinek, aki élni, fejlődni, erősödni akar – nemcsak jóllakni, hanem jól táplálni a testét.

Galériánkban mutatjuk, mik a valódi földimogyorókrém jótékony hatásai!