Ez az igazi farsangi fánk, azaz a szalagos fánk

Borítókép: Ez az igazi farsangi fánk, azaz a szalagos fánk

Ki ne szeretné az isteni finom, puha, édes kelttésztás fánkot, ami vihetünk ovis vagy sulis farsangra, esetleg batyús farsangi bálba is. A farsangi időszak süteménye, de egész évben készítik, hisz olyan egyszerű és gyors.

Gyerekek is segíthetnek, de a forró olajhoz inkább ne engedjük őket!

Szerintünk ez a legfinomabb tipp a farsangi fánkra:

Hozzávalók:

Farsangi fánk receptje

Hozzávalók kb. 20-24 darabhoz

500 g BL50-es liszt
2 dl szobahőmérsékletű tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g nagyon puha vaj
5 db tojássárgája
1 l olaj
sűrű baracklekvár
porcukor

A lisztet egy edénybe tesszük, nem kell átszitálni, de kézi habverővel egy picit érdemes átforgatni.
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt egy másik edénybe kimérjük, és addig hagyjuk, mígy fel nem fut, ami kb. 10-15 perc.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen sima nem lesz.
Langyos helyen kelesszük, míg duplája nem lesz a tészta, vagy gőzpárolóban 30 percig 40 °C-on.
Kb. 2 cm vastagságúra nyújtva egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd ismét pihentetjük úgy 15 percig a kilisztezett deszkán vagy nagyobb tálcán.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Tudtad? A fánk szebben nő (duzzad), ha sütés közben a serpenyőt betakarjuk a fedővel.

Kínáljunk hozzá lekvárt, és ha szeretjük, szórjuk meg porcukorral.