Caprese másképp: nyári saláta nem annyira olaszosan

Borítókép: Caprese másképp: nyári saláta nem annyira olaszosan Forrás: cupofjo.com
Ezt a salátát csak 10 perc összedobni, annál ráérősebben kell azonban elfogyasztani!

Talán az egyik leggyorsabban elkészíthető saláta a caprese, amelyet az olaszok antipasto, azaz előétel gyanánt fogyasztanak leginkább. Az eredetileg bivalytejből készült mozzarella sajt mellé a legtöbbször paradicsom, olívaolaj és némi fűszer társul, hogy a lehető legegyszerűbb módon, mégis fenségesen kényeztesse az ízlelőbimbóinkat. Most azonban kicsit megbolondítjuk ezt a jól bevált alapreceptet, és hozzáteszünk még némi színt, azzal együtt pedig édeskés, gyümölcsös ízt a mennyei salátánkhoz. Igazi nyári finomság, bár mi legszívesebben egész évben fogyasztanánk!

Elkészítési idő: 10 perc
4 személyre
Caprese másképp: nyári saláta nem annyira olaszosan
Hozzávalók
  • 3 ek pirított fenyőmag
  • 2 csokor friss bazsalikom (apróra tépkedve)
  • 1 és 1/2 tk frissen facsart citromlé
  • 1/2 tk só
  • 1/2 dl olívaolaj (extra szűz) (érzéssel)
  • 1 nagy méretű, vagy 2 kisebb bivalymozzarella
  • 2 nagy, vagy 4 kicsi nektarin, vagy hámozott őszibarack
  • 300 g koktélparadicsom (lehet több is, vagy kevesebb ízlés szerint)
1. lépés
Mivel a fenyőmaghoz leginkább nyers formában lehet hozzájutni, így azt egy serpenyőben először kissé megpirítjuk. 3-5 perc alatt, időnként megforgatva a szemeket aranybarnára pirulnak a szemek, ha közepes láng fölött dolgozunk vele. (Nem kell olaj alá, hiszen a mag önmagában is olajos.)
2. lépés
A bazsalikomot, a citromlevet, az olíva olajat és a sót tedd egy turmixgépbe, és alaposan dolgozd össze őket, mintha egy szószt készítenél.
3. lépés
Nem kell, hogy teljesen folyékony legyen, maradhatnak benne nagyobb levél darabok. A lényeg, hogy a mozzarellára rá tudd majd önteni.
4. lépés
Vágd félbe a koktélparadicsomokat, és kis cikkelyekre a barackot. Helyezd a mozzarellát egy tányér közepére, mellé a felszeletelt finomságokat, majd locsold meg az egészet az elkészült dresszinggel!
5. lépés
A tetejét szórd meg a fenyőmaggal, esetleg ízesítsd még pici sóval, ha úgy érzed szükségét!
6. lépés
Tipp: a mozzarellát karikákra is felszeletelheted, vagy négybe vághatod, esetleg készítheted a salátát mini mozzarellával is.