Milyen gyógynövény vagy? Interjú a bükki füvesember lányával

Borítókép: Milyen gyógynövény vagy? Interjú a bükki füvesember lányával Forrás: Getty Images (Westend61)
Érdekes kvízt találtam a népszerű Györgytea honlapján. Kiderült, ha növény lennék, citromfű lennék. Imádom a citromfüvet! Szoktunk is szedni kirándulás közben egy csokorra valót. Erdei csavargással kezdődött a népi gyógyászat egyik legismertebb hazai képviselője, Gyuri bácsi, azaz a Bükki Füvesember gyógynövényes karrierje is. Lányával, Lopes Szabó Zsuzsannával beszélgettünk a gyógyteákról, a gyógynövények erejéről, és arról, hogyan lehet összeegyeztetni a női, anyai szerepet az üzletasszonyival annak kapcsán, hogy ő lett 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozója..

Nem egy kávéházban beszélgetünk egy kávé vagy tea mellett, hanem telefonon, de mégis meg kell kérdezem, milyen teát inna most. Vagy már túlvan a teázáson? Egyáltalán, szokott teát inni?

Általában négy csésze gyógyteát iszom naponta. Cickafark-teát, ami minden nő számára jótékony; közönséges galajból készült teát a pajzsmirigyemre; egy úgynevezett vírusteát, ami többféle gyógynövény keverékéből áll és most különösen aktuális, van benne citromfű, orbáncfű, kakukkfű és menta; és egy őszi, margitvirágból készült teát a fejfájásaim megelőzésére.

Hogy látja, mennyire elfogadott a gyógynövények szerepe ma az egészségmegőrzésben?

Ez egy ősi tudás, több évszázados tapasztalatokon alapul, amire ma óriási a kereslet. Az orvostársadalom megosztott, de az orvosok egy része célzottan küld hozzánk beteget. Én azt látom, hogy az embereknek nemcsak gyógyszerekre, hanem elsősorban törődésre van szükségük, ezt pedig megkapják tőlünk. A tanácsadás nagyon fontos része a munkánknak, édesapám szerte az országban tart előadásokat és személyesen is lehet hozzá fordulni panaszokkal, kérdésekkel. Ahogy az üzleteinkben dolgozó eladókhoz is, ők is szakképzettek, ráadásul minden évben újra levizsgáztatjuk őket, hogy naprakész legyen a tudásuk.

Meséljen a kezdetekről, hogyan lett az édesapjából az ország Gyuri bácsija, a Füvesember? Hogyan született a Györgytea?

Édesapám nagyanyja, az üknagymamám falusi gyógyító asszony volt, ahogy az ő felmenői közül is sokan. Kiválasztotta unokái közül a legcsavargósabbat, hogy megtanítsa őt a gyógynövények tudományára. Még iskolás sem volt édesapám, már sokat tudott a természetről, a növények gyógyító erejéről. Nyolc évig járta az erdőket mezőket, tulajdonképpen ez volt az első iskolája.

Aztán jó sok évvel később, miután nyugdíjba vonult, visszatért a gyökereihez. Gyógyteának valót kezdett gyűjteni az erdőn, amit a miskolci piacon árult. Hamar híre ment, hogy van egy füves bácsi, aki nemcsak teával, de jótanácsokkal is ellátja a hozzá fordulókat. Egy barátja cukorbetegségre kért tőle teakeveréket. A tea hatott, ez lett a későbbi cukorteánk, amit egyre többen kezdtek keresni. Ekkor kapcsolódtam be én a történetbe.

Ön bölcsészként lett egyik napról a másikra cégvezető. Milyen érzésekkel vágott bele a feladatba?

Azt szoktam mondani, hogy amikor a kezünkbe kerül egy ÜGY, az olyan, mintha az ember kapna egy csecsemőt. Aki nő, cseperedik, millió dolog van vele, olykor problémák is, de közben felnő. Mi most lettünk felnőttek. Annak idején persze még nem láttam, hogy hová fogunk eljutni. A lányaim már nagyok voltak, a férjem vezető beosztásban napi 10 órát dolgozott. Akadt szabad kapacitásom, édesapámnak pedig szüksége volt segítségre, olyan sokan kezdték el keresni a teáit. Nekem semmilyen gazdasági tapasztalatom nem volt azelőtt, és igazából arra számítottam, hogy hamarosan széthullik a kezeim között a dolog.

A cég azonban nem hullott szét, sőt! Mára 50 családnak nyújtanak megélhetést.

Így van, rajtuk kívül további 100-150 család gyűjti számunkra a gyógynövényeket rendszeresen. Erre vagyok a legbüszkébb, meg az első sikeremre, a cukortea regisztrálására. Az utcáról mentem be a Gyógyszerészeti Intézetbe teljesen civilként. Szerencsére ott már tudtak rólunk, szinte már vártak minket, volt is egy dossziéjuk Gyuri bácsi címmel. Nagyon sok segítséget kaptunk tőlük, és másfél év alatt sikerült összerakni az anyagot. Ma is a cukortea a legnépszerűbb teakeverékünk.

Szimbolikus az ív, az út, amelyet a Györtgytea bejárt. Amikor azt mondom, szimbolikus, többek között a levél-formájú új, hatalmas gyógynövénykertre gondolok. Olyan gyönyörű látványt nyújt a levegőből! Melyek a legfontosabb mérföldkövei ennek az útnak?

Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért. Annyit fejlesztettünk, amennyit a bevételeink lehetővé tettek. Szerencsére már a második évben nyereségesek voltunk. Amikor olyan feladat előtt álltunk, amelyhez nem értettünk, akkor segítséget kértünk, kaptunk egy-egy új szakember személyében. De hogy konkrétabb legyek, mérföldkő volt számunkra 2010-ben a diabetes.hu honlap elindítása. Mivel népbetegségről van szó, szerettünk volna egy olyan oldalt, ahol sok fontos információ érhető el a cukorbetegséggel kapcsolatban. 2012-ben aztán elindítottuk saját honlapunkat, a Györgytea.hu-t, majd a Youtube-csatornánkat, népszerű az Instagram-oldalunk, évente megszervezzük a bükkszentkereszti gyógynövényfesztivált, gyakornokok jönnek hozzánk egyetemekről, és elkészült a gyönyörű új bemutatókertünk is. Három saját mintaboltunk van, Budapesten, Miskolcon, illetve Bükkszentkereszten. A termékpaletta is folyamatosan bővül, egyre több új gyógyteánk, teakeverékünk, tinktúránk van. Régi álmunk fog megvalósulni az új bükkszentkereszti üzemünkkel, így végre egy helyszínen történik majd a feldolgozás, a csomagolás és a gyártás.

Milyen gyógyteát ajánl Lopes Szabó Zsuzsanna, a Füvesember lánya?

Ha nehezen tudsz elaludni, vagy éjjel többször is felébredsz: a macskagyökeres teakeverék nyugodt éjszakai pihenést biztosít. Lefekvés előtt fél órával igyál a keverékből egy csészével.

Ha fájdalmas a menstruációd: fogyassz cickafarkteát a menzesz előtti 4-5 napon át, és a menzesz alatt naponta 1-2 csészével. Görcsoldó hatású még az erdei málnalevél teája is. Ezt is ihatod napi 1-3 csészével.

Ha lehangolt, depressziós vagy: az orbáncfű teáját eredményesen alkalmazhatod depresszió és pánikbetegség esetén, a nyugtalanság és a szorongás együttes előfordulása ellen. Este lefekvés előtt igyál meg egy csésze teát 6 héten keresztül. Vigyázat, a fogamzásgátlók hatását csökkenti!

Ha túl sok a stressz az életedben: az Erdők csendje teakeverék, a citromfűlevél, a hársfavirág, a levendula, a komló és az orbáncfű gyógyteák segítenek, hogy könnyebben megbirkózz a stresszel.

Ha por-, pollen-, vagy állatszőr allergiától szenvedsz: fogyassz lándzsás útifüves teakeveréket napi egy csészével. A teakeverékben olyan gyógynövények találhatók, amelyek harmonizálják az immunrendszer működését, erősítik a szervezetet.

Minden lépésük organikusan következik a másikból, szervesen, szelíden. Mintha a gyógynövények szelídsége a folyamataikban is tetten érhető lenne. Milyen lesz a folytatás?

Szerencsére van, aki a családi hagyományt továbbvigye. A lányaim véleményét korábban is mindig kikértem egy-egy nagyobb döntés előtt, most pedig, amikor a karantén után végre össze tudtunk jönni, mindketten azt mondták, nem kérdés, hogy amikor eljön az idő, átveszik a stafétát. Ami pedig a szelídséget illeti, a gyógytea valóban szelíd gyógymód. Sokszor eszembe jut egy mondás: arról szól, hogy nem szabad ráerőltetni másokra a saját igazunkat, de el kell mondani, hogy az miért lenne nekik jó. Mi is így kommunikálunk, és ezt értékelik az emberek.

Milyen gyógynövényből van neked otthon az alábbiak közül?