Borkisokos
Évszázadok, évezredek óta megunhatatlan téma a napsütötte hegyoldalak aranyló vagy éppen vöröslő leve, a bor.
Fotó: Photl.com
Régóta alkalmazzák gyógyszerként is, mert például a benne található rezveratol koleszterincsökkentő hatású. Hippokratész szerint a bor azért csodálni való, mert az egészséges ember épp úgy fogyaszthatja, mint a beteg.
Összeszedtünk néhány állandó szabályt, azzal kapcsolatban, mit mivel érdemes fogyasztani.
- Megdőlt a "fehér húshoz fehér bor illik" szabály, mert a halászléhez vörös bort illik adni.
- Száraz húsú halhoz üde, könnyű bor dukál.
Fotó: Photl.com
- Borjúhoz fogyasszunk kadarkát, a bécsi szelethez pedig elegáns, harmonikus bort, például Sauvignont.
- A főtt marhahúshoz nem illik a tüzes bor, de a pecsenyéhez, sonkához, az angolosan sült húsokhoz igen.
- Könnyű vörösbor passzol a pörköltekhez, a gulyáshoz, a paprikáshoz, de a szárnyasokhoz is kitűnő.
- A paprikás csirkéhez a félszáraz illik.
- Töltött káposztához társítsunk testes, erős fehéret.
- A táj jellegű borok kiváló kísérői a natúr húsoknak.
- Erős vörösbort kívánnak a vadhúsok, míg a kacsasült testes, szárazat.
- Édességhez édes bort adjunk, fagyihoz pedig édes pezsgőt.
- Sajtokhoz mindig keressünk lágy, de testes borokat.
Fotó: Photl.com
Talán a legfontosabb és legáltalánosabb szabály - ami Arisztotelésztől maradt ránk - , az első kupa az egészségé, a második a vidámságé, a harmadik a keserűségé, a negyedik pedig a mértéktelenségé.
Borozgatás közben ne feledjük a régi átkot: Gyehenna tüzébe jusson, ki vizet tölt a borba!