Borkisokos

Borítókép: Borkisokos
Megmondjuk, milyen ételhez milyen bort igyál.

Évszázadok, évezredek óta megunhatatlan téma a napsütötte hegyoldalak aranyló vagy éppen vöröslő leve, a bor.


Fotó: Photl.com

Régóta alkalmazzák gyógyszerként is, mert például a benne található rezveratol koleszterincsökkentő hatású. Hippokratész szerint a bor azért csodálni való, mert az egészséges ember épp úgy fogyaszthatja, mint a beteg.

Összeszedtünk néhány állandó szabályt, azzal kapcsolatban, mit mivel érdemes fogyasztani.

- Megdőlt a "fehér húshoz fehér bor illik" szabály, mert a halászléhez vörös bort illik adni.

- Száraz húsú halhoz üde, könnyű bor dukál.

Ekler Viktor fehérboros kagylóját te is könnyedén el tudod készíteni. Kattints!


Fotó: Photl.com

- Borjúhoz fogyasszunk kadarkát, a bécsi szelethez pedig elegáns, harmonikus bort, például Sauvignont.

- A főtt marhahúshoz nem illik a tüzes bor, de a pecsenyéhez, sonkához, az angolosan sült húsokhoz igen.

- Könnyű vörösbor passzol a pörköltekhez, a gulyáshoz, a paprikáshoz, de a szárnyasokhoz is kitűnő.

Vörösborban sült bárány - kattints a receptért!

- A paprikás csirkéhez a félszáraz illik.

- Töltött káposztához társítsunk testes, erős fehéret.

- A táj jellegű borok kiváló kísérői a natúr húsoknak.

- Erős vörösbort kívánnak a vadhúsok, míg a kacsasült testes, szárazat.

- Édességhez édes bort adjunk, fagyihoz pedig édes pezsgőt.

- Sajtokhoz mindig keressünk lágy, de testes borokat.


Fotó: Photl.com

Talán a legfontosabb és legáltalánosabb szabály - ami Arisztotelésztől maradt ránk - , az első kupa az egészségé, a második a vidámságé, a harmadik a keserűségé, a negyedik pedig a mértéktelenségé.

Borozgatás közben ne feledjük a régi átkot: Gyehenna tüzébe jusson, ki vizet tölt a borba!