Biztos magyar a pirospaprikád?

Borítókép: Biztos magyar a pirospaprikád?
Egy igazi fűszeres család sarja, Judit segít eligazodni a piros-fehér-zöld címkés valóságban.

Ez a csodálatos és finom fűszer az igazihungaricum, világszerte ismert, a magyar konyha kincse - bár az elmúlt években valahogy kevés figyelem irányult rá. Emlegetik bárhol is járunk a világban, minket ettől büszkeség tölt el, de mit is tudunk a magyar fűszerpaprikáról?

Most a legaktuálisabb egy kis körképet adnunk, hiszenafűszerpaprikának kora ősszel van szezonja, szeptemberben szedik, így októberben érkezhet meg a fogyasztókhoz a friss őrölt paprika.

Kevesen tudják, hogy manapság itthon sajnos kevés helyen termesztenek már fűszerpaprikát. A rendszerváltással megnyílt a kapu az import paprika előtt, melynek ára annyival alacsonyabb, hogy nem éri meg a magyar termelőknek a magas beruházás, mert nem tudnak megfelelő áronértékesíteni. És mivel kézi szedésről van szó, ez még inkább drágítja az árát is.Pedig a minőséget és aromát mint tudjuk, meg kell fizetni. Az elmúlt években tehát éppen ezért már nem terem annyi paprika hazánkban (cca 2-3.000 tonna), hogy elég legyen a lakossági felhasználásnak (cca. 5.000 tonna), és inkább import fűszerpaprikát látni a boltokban.
Érdemes figyelni a címkét, mert előfordul, hogy megtévesztő a felirat. Attól még, hogy óriási nemzeti színű lobogó van a csomagoláson, és jó nagy betűkkel van ráírva, hogy csomagolási hely: Magyarország, attól még bizony előfordulhat, hogy apró betűvel fellelhetjük az igazságot, miszerint a származási hely már jóval távolabbi. Ha tehetjük, támogassuk a magyar termelőket, a magyar termékeket!

Így tárold:
Száraz, sötét helyen, ha túl sokat vettél, egy részét tedd be a mélyhűtőbe. Általában egy év az eltarthatósága, érdemes késő össze frisset vásárolni.

Patikus szemmel
A fűszerpaprikának jó élettani hatásai is vannak, étvágyjavító, segíti az emésztést, vizelethajtó és lázcsillapító. Emellett B, C és K vitaminban gazdag.

Néhány kép az Eximpo paprikaüzeméből

Miért csíp a paprika?
A csípős ízért alkaloidok, a capszaicin és származékai felelősek. A különböző paprikákban ezen vegyületek aránya más és más. A capszaicin a szájban csípős, égető érzést okoz, mert a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A fájdalomingerek egyik következménye endorfinok, a szervezet fájdalomcsillapítóinak és örömhormonjainak felszabadulása. Talán ezért is kedvelik sokan a chili paprikát, melynek egyik változata cayenne bors néven ismert. Magyarországon a chili paprika közeli rokonát a cseresznyepaprikát használjuk előszeretettel.
És a legfontosabb, pirítani nem szabad, mert keserű lesz!

Paprika történelem
A fűszerpaprika a török hódoltság idejében került Magyarországra,őshazája Dél-Amerika. Magyarországon kiváló táptalajra lelt, hiszen megfelelőek voltak számára a környezeti és ökológia tényezők, mint pld. az éghajlat-klíma, talajadottság, biotikus, topográfiai és más egyéb fontos tényezők. Abban az időben csak a csípős fajtája létezett, ezért törökborsnak hívták. A magyar fűszerpaprika különlegessége az aromájában rejlik. Más országokban is termelnek nagyon szép színű és kiváló minőségű fűszerpaprikát( Pl.: Peru, Dél-Afrika, Marokkó, Kína, Spanyolország, …), de az arománk verhetetlen és éppen ezért összetéveszthetetlen. Ennek oka a kiváló éghajlati adottság, a tápanyagdús talaj és az ideális mértékű napos órák száma. Magyarországon két tájkörzet van: a kalocsai és a szegedi. A jól ismert Bogyiszló a Kalocsai tájkörzethez tartozik. A paprikák minősítése a színtartalmon alapszik ( gyengébbtől > fölfelé) : Rózsa, Édes-Nemes, Csemege és Különleges. Mind a négy fajta lehet csípős és csípésmentes.

A feldolgozása az egész világon azonos : szedés – utóérlelés- szárítás – őrlés, és a technológiája is azonos.Érdekességként jó, ha tudjuk: Az egész világ a magyaroknak köszönheti a félédes paprika megismerését (Pálfy testvérek, 19. század). Ők voltak azok, akik az őrlés előtt eltávolították a paprika csumáját és magjait, mivel ezek tartalmazzák a paprika csípősségéért felelős anyagot, a capsaicint. Ennek eredménye lett az édes őrölt paprika.

Cikkünk szerzője a szerkesztője, az Eximpo Kft munkatársa, Halmai Judit.