Borítókép: 7 nyomós érv az olívaolaj mellett

7 nyomós érv az olívaolaj mellett

Tudtátok, hogy milyen sok mindenre használható a konyhán kívül is? Íme néhány tipp.

Mennyei ételek készítésének lehet főszereplője a konyhában az olívaolaj, hiszen a mediterrán konyha nélkülözhetetlen hozzávalója. Ki ne ismerné az olajfa terméséből, az olajbogyóból préselt sárgás színű, jellemző illatú folyékony növényi zsiradékot? De vajon azt tudtátok-e, milyen sokoldalúan felhasználható a konyhán kívül is? Bizony.


Fotó: Photl.com

1. Bőrből készült holmikba (pl.cipő, bőrkárpit) tiszta ronggyal dörzsöljünk olívaolajat. Friss és puha lesz tőle. A felesleget papírtörlővel töröljük le.

2. Ha festék került a hajunkra, olívaolajba mártott vattával letörölhetjük.

Tonhalas-olívás szendvicskék - kattints ide a receptért!


3. Érdes kezünket 10 percig áztassuk meleg olívaolajban, majd papírtörlővel töröljük meg. Az olaj a körmünket is óvja a kiszáradástól, kirepedezéstől.

4. A poharak hagyta nyomokat a bútorról eltüntethetjük só és olívaolaj keverékével. Ujjbeggyel vigyük fel, egy óra múlva töröljük le, szükség esetén viasszal kenjük át.


Fotó: Photl.com

5. Száraz haj kezeléséhez csészényi olajat melegítsünk meg vízbe állítva, majd bőven vigyük fel a hajunkra. Húzzunk rá fürdősapkát, csavarjuk meleg törülközőbe, s hagyjuk fél óráig hatni. Utána mossunk hajat és ámuljunk, milyen puha és fényes lett.

6. Kiváló szemfestéklemosó. Kis darab vattára cseppentve töröljük át a szemünket, majd alaposan mossuk le vízzel.

7. Tészták főzővízéhez adva
nem ragad össze, nem fut ki a tészta.

Miben különbözik a zöld és a fekete olajbogyó? Megtudod, ha kattintasz.