Last minute tipp a húsvéti menühöz: sós, pisztáciás fonott kalács

kalács,húsvéti kalács,pisztáciás kalács,húsvét Forrás: Plachi Franciska
Ha az utolsó pillanatra maradt a húsvéti sütés, vagy eddig még sosem mertél belevágni a fonott kalács készítésbe, itt egy szuper videó, ami segíthet.

És mivel az evamagazin.hu-n megtalálod az XL-es édes kalács és a kovászos kalács receptjét is, ez itt egy újabb kalács verzió sóval, pisztáciával. A sonka mellé isteni manna, garantálom!

Sós, pisztáciás fonott kalács

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag száraz porélesztő (7 gr) – ez utóbbit talán könnyebb most beszerezni
  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. porcukor
  • 1 kk. só
  • 150 gr pörkölt, sós pisztácia
  • egy marék nagyszemű tengeri só a díszítéshez
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A tejet picit langyosítsd meg és add hozzá az élesztőt. Én porélesztőt használtam, amit nem kell felfuttatni.
  • Mehet hozzá a két tojássárgája, majd a porcukor is.
  • Amint elvegyült az egész, jöhet a robotgép igazi munkája. Kezd el szépen hozzáadagolni a lisztet a nedves tartalomhoz és indulhat is a dagasztás! Értelemszerűen itt dagasztó szárat használj a géphez. (Ha szeretnél kicsit karra gyúrni, megoldhatod mindezt a saját kezeddel is, csak az kissé munkaigényesebb.)
  • Utoljára add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, ami majd igazán puhává teszi a kalácsot. Szuper ruganyos tésztát kell kapnod!
  • Vedd ki a gépből a masszát és még picit gyúrd át kézzel, liszttel meghintett gyúródeszkán. Itt még javíthatsz az állagán – ha túl lágynak, ragacsosnak érzed, nem válik el a kezedtől, adj hozzá egy kis lisztet.

Jöhet a kelesztés, lehetőleg meleg helyen, kelesztő tálban, vagy egy nagyobb műanyag tálban, amit lefedsz egy konyharuhával. A kelesztési idő, nagyjából egy óra. (A kelesztő tálban az a jó, hogy jelzi a kelés végét, mert a tető „lepukkan” a tálról.)

Ha mindent jól csináltál, a tésztának dupla magasra kell növekednie. Amint ez megtörtént, szedd ki a tálból és egy lisztezett deszkán picit nyomkodd át és osztd el hat részre. (Oszthatod háromra is, ha egyszerűbb fonattal is beéred.)

Aprítsd fel pisztáciát és add a tésztához, hajtogató módszerrel (lásd a videóban). Nyomkodd bele jól a magdarabaokat a tésztába, és tedd félre a bucikat, hogy ismét meginduljon a kelési folyamat, a gyúrással ugyanis kinyomkodtad a tésztából azt a levegőt, ami majd a könnyed szerkezetét adja.

kalács,húsvét,húsvéti kalács,pisztáciás kalács
Forrás: Pachi Franciska

20 perc pihenő után, jöhet a fonás!

  • A tésztadarabokat sodord hosszú szálakká.
  • Jobb és bal oldalra 3-3 csíkot helyezz el.
  • Jobb kezed keresztezd a bal felett. Ez a kiinduló pozíció.
  • Fogd meg a két szélső tésztaszálat, emeld fel őket, majd tekerj egyet rajtuk.
  • A bal kezeddel ne engedd el a tésztát, a jobb kezedből viszont tedd le a csíkot a belső területre. Ugyanezt csináld meg fordítva is.
  • Mindig a széléről vegyél fel egy szálat és a tekerés után középre tedd le. Ezt addig folytasd, míg a végére nem érsz a kalácsnak. Bonyolultnak tűnik, de csak rá kell érezni a mozdulatra!
  • A fonás végeztével kicsit még igazgasd meg a szálakat.

Helyezd a kalácsot egy kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, kend meg tojással, majd szórd meg nagyszemű sóval és pisztáciadarabokkal.

Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc végeztével meggyőződhetsz róla: kisült-e már a kalácsod? Ha gyönyörű aranybarna a külseje, akkor biztos.

Most jön az, hogy szép nagy szeleteket vágsz belőle és tálalod: az izgalmas ízkombináció mindenkinek nagyon tetszik majd, ezt garantálom!

Jó étvágyat és kellemes húsvétot!

Inspirációk a húsvét lakásdekoráláshoz