Last minute tipp a húsvéti menühöz: sós, pisztáciás fonott kalács

kalács,húsvéti kalács,pisztáciás kalács,húsvét
Forrás: Plachi Franciska

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha az utolsó pillanatra maradt a húsvéti sütés, vagy eddig még sosem mertél belevágni a fonott kalács készítésbe, itt egy szuper videó, ami segíthet.

És mivel az evamagazin.hu-n megtalálod az XL-es édes kalács és a kovászos kalács receptjét is, ez itt egy újabb kalács verzió sóval, pisztáciával. A sonka mellé isteni manna, garantálom!

Sós, pisztáciás fonott kalács

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag száraz porélesztő (7 gr) – ez utóbbit talán könnyebb most beszerezni
  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. porcukor
  • 1 kk. só
  • 150 gr pörkölt, sós pisztácia
  • egy marék nagyszemű tengeri só a díszítéshez
  • 1 db tojás a kenéshez
Olvasd el ezt is!

Elkészítés

  • A tejet picit langyosítsd meg és add hozzá az élesztőt. Én porélesztőt használtam, amit nem kell felfuttatni.
  • Mehet hozzá a két tojássárgája, majd a porcukor is.
  • Amint elvegyült az egész, jöhet a robotgép igazi munkája. Kezd el szépen hozzáadagolni a lisztet a nedves tartalomhoz és indulhat is a dagasztás! Értelemszerűen itt dagasztó szárat használj a géphez. (Ha szeretnél kicsit karra gyúrni, megoldhatod mindezt a saját kezeddel is, csak az kissé munkaigényesebb.)
  • Utoljára add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, ami majd igazán puhává teszi a kalácsot. Szuper ruganyos tésztát kell kapnod!
  • Vedd ki a gépből a masszát és még picit gyúrd át kézzel, liszttel meghintett gyúródeszkán. Itt még javíthatsz az állagán – ha túl lágynak, ragacsosnak érzed, nem válik el a kezedtől, adj hozzá egy kis lisztet.

Jöhet a kelesztés, lehetőleg meleg helyen, kelesztő tálban, vagy egy nagyobb műanyag tálban, amit lefedsz egy konyharuhával. A kelesztési idő, nagyjából egy óra. (A kelesztő tálban az a jó, hogy jelzi a kelés végét, mert a tető „lepukkan” a tálról.)

Ha mindent jól csináltál, a tésztának dupla magasra kell növekednie. Amint ez megtörtént, szedd ki a tálból és egy lisztezett deszkán picit nyomkodd át és osztd el hat részre. (Oszthatod háromra is, ha egyszerűbb fonattal is beéred.)

Aprítsd fel pisztáciát és add a tésztához, hajtogató módszerrel (lásd a videóban). Nyomkodd bele jól a magdarabaokat a tésztába, és tedd félre a bucikat, hogy ismét meginduljon a kelési folyamat, a gyúrással ugyanis kinyomkodtad a tésztából azt a levegőt, ami majd a könnyed szerkezetét adja.

kalács,húsvét,húsvéti kalács,pisztáciás kalács
forrás: Pachi Franciska

20 perc pihenő után, jöhet a fonás!

  • A tésztadarabokat sodord hosszú szálakká.
  • Jobb és bal oldalra 3-3 csíkot helyezz el.
  • Jobb kezed keresztezd a bal felett. Ez a kiinduló pozíció.
  • Fogd meg a két szélső tésztaszálat, emeld fel őket, majd tekerj egyet rajtuk.
  • A bal kezeddel ne engedd el a tésztát, a jobb kezedből viszont tedd le a csíkot a belső területre. Ugyanezt csináld meg fordítva is.
  • Mindig a széléről vegyél fel egy szálat és a tekerés után középre tedd le. Ezt addig folytasd, míg a végére nem érsz a kalácsnak. Bonyolultnak tűnik, de csak rá kell érezni a mozdulatra!
  • A fonás végeztével kicsit még igazgasd meg a szálakat.

Helyezd a kalácsot egy kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, kend meg tojással, majd szórd meg nagyszemű sóval és pisztáciadarabokkal.

Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc végeztével meggyőződhetsz róla: kisült-e már a kalácsod? Ha gyönyörű aranybarna a külseje, akkor biztos.

Most jön az, hogy szép nagy szeleteket vágsz belőle és tálalod: az izgalmas ízkombináció mindenkinek nagyon tetszik majd, ezt garantálom!

Jó étvágyat és kellemes húsvétot!


Inspirációk a húsvét lakásdekoráláshoz

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Inspirációk a húsvéti lakásdekoráláshoz
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 12.: az Ikrek racionalitásukról híresek, a Szüzekre komoly kihívás vár

A hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Hogyan válassz érett sárgadinnyét?

Mennyire vagy expert dinnyevásárlásban? Te is sokszor lutrinak érzed, hogy épp édeset vagy ízetlen gyümölcsöt sikerül hazavinned? Pedig nem az, csak érdemes kicsit több időt szánnod a dinnye kiválasztására.

Kép
Amit a 3 féle UV-sugárzásról tudnod kell

Melyik napsugárzás hatol át az üvegen? És a vízen? Már egyetlen leégés is kockázatos lehet a bőrrák szempontjából? (Igen.)

Kép
Akkor most elmondom, miért nem beszélek többé az anyámmal

„Kinek mit jelent a család? Fontos és értékes kapcsolatot, hátteret, támaszt, ölelő kart. Másoknak viszont igazi rémálom az anya, apa, gyerek szentháromsága, és én a második csoportba tartozom.” Judit története.

Kép
Hét film, amelyben állatszereplők lopják el a show-t

Mi kell a tutti sikerprodukcióhoz? Sztár, sztori, technika, és legalább egy állat.

Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem