Last minute tipp a húsvéti menühöz: sós, pisztáciás fonott kalács
És mivel az evamagazin.hu-n megtalálod az XL-es édes kalács és a kovászos kalács receptjét is, ez itt egy újabb kalács verzió sóval, pisztáciával. A sonka mellé isteni manna, garantálom!
Sós, pisztáciás fonott kalács
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag száraz porélesztő (7 gr) – ez utóbbit talán könnyebb most beszerezni
- 4 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 ek. porcukor
- 1 kk. só
- 150 gr pörkölt, sós pisztácia
- egy marék nagyszemű tengeri só a díszítéshez
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tejet picit langyosítsd meg és add hozzá az élesztőt. Én porélesztőt használtam, amit nem kell felfuttatni.
- Mehet hozzá a két tojássárgája, majd a porcukor is.
- Amint elvegyült az egész, jöhet a robotgép igazi munkája. Kezd el szépen hozzáadagolni a lisztet a nedves tartalomhoz és indulhat is a dagasztás! Értelemszerűen itt dagasztó szárat használj a géphez. (Ha szeretnél kicsit karra gyúrni, megoldhatod mindezt a saját kezeddel is, csak az kissé munkaigényesebb.)
- Utoljára add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, ami majd igazán puhává teszi a kalácsot. Szuper ruganyos tésztát kell kapnod!
- Vedd ki a gépből a masszát és még picit gyúrd át kézzel, liszttel meghintett gyúródeszkán. Itt még javíthatsz az állagán – ha túl lágynak, ragacsosnak érzed, nem válik el a kezedtől, adj hozzá egy kis lisztet.
Jöhet a kelesztés, lehetőleg meleg helyen, kelesztő tálban, vagy egy nagyobb műanyag tálban, amit lefedsz egy konyharuhával. A kelesztési idő, nagyjából egy óra. (A kelesztő tálban az a jó, hogy jelzi a kelés végét, mert a tető „lepukkan” a tálról.)
Ha mindent jól csináltál, a tésztának dupla magasra kell növekednie. Amint ez megtörtént, szedd ki a tálból és egy lisztezett deszkán picit nyomkodd át és osztd el hat részre. (Oszthatod háromra is, ha egyszerűbb fonattal is beéred.)
Aprítsd fel pisztáciát és add a tésztához, hajtogató módszerrel (lásd a videóban). Nyomkodd bele jól a magdarabaokat a tésztába, és tedd félre a bucikat, hogy ismét meginduljon a kelési folyamat, a gyúrással ugyanis kinyomkodtad a tésztából azt a levegőt, ami majd a könnyed szerkezetét adja.
20 perc pihenő után, jöhet a fonás!
- A tésztadarabokat sodord hosszú szálakká.
- Jobb és bal oldalra 3-3 csíkot helyezz el.
- Jobb kezed keresztezd a bal felett. Ez a kiinduló pozíció.
- Fogd meg a két szélső tésztaszálat, emeld fel őket, majd tekerj egyet rajtuk.
- A bal kezeddel ne engedd el a tésztát, a jobb kezedből viszont tedd le a csíkot a belső területre. Ugyanezt csináld meg fordítva is.
- Mindig a széléről vegyél fel egy szálat és a tekerés után középre tedd le. Ezt addig folytasd, míg a végére nem érsz a kalácsnak. Bonyolultnak tűnik, de csak rá kell érezni a mozdulatra!
- A fonás végeztével kicsit még igazgasd meg a szálakat.
Helyezd a kalácsot egy kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, kend meg tojással, majd szórd meg nagyszemű sóval és pisztáciadarabokkal.
Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc végeztével meggyőződhetsz róla: kisült-e már a kalácsod? Ha gyönyörű aranybarna a külseje, akkor biztos.
Most jön az, hogy szép nagy szeleteket vágsz belőle és tálalod: az izgalmas ízkombináció mindenkinek nagyon tetszik majd, ezt garantálom!
Jó étvágyat és kellemes húsvétot!