Most húsvétkor próbáld ki az ínycsiklandó meggyes sült sonkát!
Oké, talán nem egyből a konzervatív ízlésű rokonoknak kéne feltálalnod, de ha benned megvan a kísérletező hajlam, nem vállalsz nagy kockázatot a következő recepttel. Finom lesz!
Hozzávalók:
főtt sonkaszeletek
2-3 evőkanál vaj
A szószhoz:
2 bögre fagyasztott meggy
1/2 bögre száraz vörösbor
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál narancslé
1 fahéjrúd
1 csipet só
Az elkészítés módját a kép alatt találod!
1. Sonkából próbálj hagyományos pácolásút választani, akár tarja, csülök, paraszt-, darabolt vagy kötözött sonkát veszel. Érdemes egy éjszakára beáztatni. Öntsd le az áztatóvizet, és friss vízzel rakd fel főni. Tehetsz mellé vöröshagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, szemes borsot. A főzésnél mindig ügyelj arra, hogy a főzőlé lepje el a sonkát. A levet érdemes lefagyasztani, mert remek alapul szolgál megannyi ételhez.
2. A főtt sonkaszeleteket süsd át a vajon.
3. A bort a cukorral, a fahéjjal és a sóval együtt tedd fel a tűzre és forrald vissza a felére, majd keverd hozzá a meggyet. Egyet még forralj rajta és kész.
4. A meggyet kanalazd rá az átsütött sonkaszeletekre. Friss retekkel, rukkolával kínálhatod.