Pucér sminkek

Borítókép: Pucér sminkek Forrás: Földi Barbara
Szoktál sminkelni? És arra szoktál figyelni, hogy miket tartalmaz(hat) a sminkterméked és vajon környezetbarát-e? Nekem nagyon sok újdonságot hozott ez a téma és most nektek is mesélek róla.

Sose voltam a sminkelés nagymestere, azt hiszem a legmerészebb beruházásom egy tus volt valaha, amit végül sose tudtam használni rendesen. Így maradtam a BB krém és a szempillaspirál biztos kettősénél. Ha nagyon oda akartam tenni magam, akkor elővettem az egyetlen rúzsomat.

Mikor a fenntartható gondolkodásmód bekúszott a mindennapjaimba és egyre fontosabbá vált a csomagolásmentes vásárlás és a kevesebb hulladéktermelés, elkezdtem alternatívák után kutatni a minimalista sminkkészletem újratöltése miatt.

Ekkor egy teljesen új világ tárult elém, hiszen nem kellett olyan mélyrehatóan kutatnom, hogy megtudjam, a mindennapokban könnyen elérhető (akár méregdrága) sminktermékek igenis hagynak kívánnivalót maguk után és nemcsak a csomagolás végett, hanem azért, amit tartalmaznak vagy ahogy készülnek.

Ásványi olajok, kémiai fényvédők, zsírkő (talkum), mesterséges csillámporok, szilikonok, polietilén, glikol, mesterséges színezékek és a sort – sajnos – végtelenségig lehetne folytatni. Mi a baj ezekkel? Az, hogy mind az emberre, mind a környezetre káros hatásúak lehetnek.

Mivel nem használok sok sminket, ezért számomra egyszerű volt újraalkotni a készletet, de így is majdnem egy év volt, mire mindent lecseréltem.

Ha szeretnél tudatosabb lenni és odafigyelni arra, mit használj a bőrödre, és milyen termékekkel óvhatod a környezetet is, íme pár tipp:

  • Tájékozódj, mik vannak a termékekben, amit használsz és ha elfogy és szükséges, cseréld le!
  • Keresd az állatkísérletmentes, vegán opciókat és a lokális (minél közelebb készített) gyártók termékeit!
  • A választott termékeknek legyenek természetes összetevői és ne csak díszítsék az arcod, hanem táplálják is!

A galériában felsoroltak közül bátran válogathatsz!