A slow travel jegyében Bükfürdőn

Borítókép: A slow travel jegyében Bükfürdőn
A modern idők tömegturizmusa elől azonban egyre többekben merül fel az igény visszatérni az egyéni szükségleteken alapuló, tökéletes energetikai feltöltődést nyújtó lassú turizmusra, azaz a „slow travelre”.

A technikai vívmányok szupergyors fejlődése és elterjedése a „mindent azonnal” kívánalmát is magával hozta, így nem csoda, ha mára elvárás lett, hogy az utazásainkon két hét alatt bejárjunk kontinenseket, vagy két hónap alatt körbeutazzuk a világot, és minél több attrakciót és élményt gyűjtsünk a tarsolyunkba. A modern idők tömegturizmusa elől azonban egyre többekben merül fel az igény visszatérni az egyéni szükségleteken alapuló, tökéletes energetikai feltöltődést nyújtó lassú turizmusra, azaz a „slow travelre”. Nyugat - Magyarország tiszta szívében, Bükfürdőn vízben és zöldben eddig sem volt hiány, de most a kínálat tovább bővült a slow travel jegyében kialakított attrakciókkal.

Slow life – nemzetközi mozgalom a lassításért

A slow mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy gasztroblogger, Carlo Petrini a római Spanyol Lépcsőknél egy gyorsétterem megnyitása ellen tiltakozott. Ekkor még csupán az étkezés, a slow food jelentette a mozgalom lényegét, ami a hagyományos ételeket, a piacra járást és az étel elkészítésének élvezetét hirdette. Közben megjelent a slow health, a slow travel, a slow parenting, a slow work, a slow sex, a slow fashion, a slow TV és a slow living is olyan emberek spontán találkozásából, akik számára fontos a lassítással kapcsolatos gondolatok terjesztése a világban. A lassítás nemcsak passzív szemlélődést, hanem önismeretet is jelent, amiből kiderül, mitől válhat az életünk élvezetessé, és a tudatos jelenlétet gyakorolva kialakíthatjuk lassító szokásainkat. A mindennapi tudatosság segít abban is, hogy ne engedjünk a túlterhelt fogyasztói társadalom nyomásának, hanem figyeljünk a testi-lelki szükségleteinkre, és gondoskodjunk róluk a hétköznapokon túl is. A tudatos jelenlét biztosítja, hogy együtt legyünk a családunkkal, a barátainkkal, időt szánjunk a hobbinkra, és észrevegyük az életünk apró csodáit. Ilyenkor lelassulhat az idő, oldódhat a stressz, valós és tartalmas kapcsolatok jönnek létre.

Slow travel – lassan járj, hogy jelen légy!

A lassítás jótékonyan hat az utazási szokásainkra is: a tudatosság, a nyitottság, az őszinteség és a közösség elvei mentén ezzel a módszerrel utazva valóban megismerhetjük azt a helyet, ahol nyaralunk, elvegyülhetünk az ott élők között, és minden sürgető gondot félrerakva lazíthatunk. Különleges elvonulás ez, ahol a hely adottságaiban elmerülve élhetünk, az arra jellemző ételeket fogyaszthatjuk és egy kis időre elmenekülhetünk a túlhajszolt teljesítménykényszertől is. A Magyarországon is egyre népszerűbb utazási mód a 20-as, 30-as éveikben járó fiatalokat is beszippantotta. Brieger Éva, a Szállás Másképp egyik tulajdonosa és üzemeltetője szerint: „Ők is ki vannak merülve, és szeretnének szó szerint mindentől távol lenni, hogy egy kicsit feltöltődjenek, kirándulhassanak, magukkal és egymással foglalkozhassanak. A természet közelsége különösen a fiatal, kutyás párokat szólítja meg, de kis- és nagycsaládosok is előszeretettel vonulnak „slow travel” szálláshelyekre. A zavartalan, madárcsicsergős reggelek, a gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, valamint az erdők és a hegyek alapvető kritériummá váltak azok számára, akik ily módon utaznak” - mondja a szakértő - s különleges adottságaival immáron Bükfürdő is felkerült Magyarország „slow térképére”.

De lássuk, hogy mit találnak ebben a csodálatos fürdővárosban a felgyorsult tempóra nemet mondó „modern nomádok”, akik számára a pillanat megélése a legnagyobb élmény.

Feltöltődni a természet erejével

Bük és környéke az érintetlen természet gazdagságát nyújtja, ahol növény és állat tökéletes szimbiózisban él. Minden évszak más és más arcát mutatja a tájnak, mellyel nem tud betelni a szemlélődő. A fürdő szomszédságában található Kneipp® és Nordic Walking Park kaviccsal, fenyőkéreggel, faforgáccsal és tobozokkal felszórt mezítlábas gyalogpályával, gyógy- és fűszernövénykert, jógázáshoz vagy ejtőzéshez kijelölt hellyel és egy helyi művész által megálmodott különleges labdahintákból álló Organikus Ponttal ígér kiváló lehetőséget a tartalmas kikapcsolódásra, a meditálásra és az elcsendesedésre.

Ebben a csodálatos, természeti energiákban gazdag parkban rendezik meg június 15-én a FLOW Fesztivált. Itt az árnyas fákkal körbevett nyugalom szigetén tradicionális hatha jógával, ayurvédikus reggeli falatokkal, Légy boldog! meditációval kezdhették a napot az érdeklődők. Az egésznapos programsorozat izgalmas újra értelmezése a fesztivál hangulatnak, amúgy slow módra.

Bükfürdő varázslatos ajándéka, a páratlan összetételű gyógyvíz, mely ringó bölcsőként öleli körbe a benne megmártózót. Érezzük át a lebegést, a víz gyógyító erejét, szabadítsuk fel elménk. Bükfürdő gyógyvize egyedi összetétele miatt európai viszonylatban is kivételesen intenzív gyógyvíznek számít – a Bükfürdő Thermal & SPA fürdőkomplexumban 34 medence, több mint 5000 négyzetméternyi vízfelület, pazar szaunavilág, élménycsúszdák, gyerekbarát vízi világ kényeztet.

A víz és a wellness adta lehetőségekkel nemcsak a város hatalmas fürdőjében, hanem a szállodák spa kínálatában is találkozhatunk. Kényeztető és egészségügyi masszázsok sora, tapasztalt terapeuták és az aktuális trendeknek megfelelő kezelések oldják fel a mindennapok görcseit.

Bükfürdő Slow térképe

Persze a slow life nem egyenlő az állandóheverészéssel. Akkor lehet ép a lelkünk, ha a testünk épséget is őrizzük. A város slow térképén számos rejtett helyet is felfedezhetünk, ahol a szemlélődő meghallhatja a csendet és átadhatja magát a pillanatnak. Van, amit gyalogosan, van, amit kerékpárral érhetünk el. A bringánk otthon maradt? Annyi baj legyen, a városban két helyen is kölcsönözhetünk a hagyományos drótszamarakon kívül akár tandem, akár pedelec kerékpárt. Kísérőként pedig tematikus útvonaltippeket is kapunk. A mozgás szerelmesei a Greenfield Golf Akadémia 18 lyukú pályáján kipróbálhatják vagy gyakorolhatják a sportágak királynőjét: a golfot, amely a tökéletes testi és szellemi koncentráció mellett, csodálatos környezeti élményt is ad.

Slow food

A „slow life, slow travel” mozgalom egyik legfontosabb pillére a „slow food”, amit szintén maradéktalanul megkaphatunk a térségben. Akár étteremben, akár szállodában kívánjuk elfogyasztani ebédünket, vacsoránkat, különleges finomságok, helyi specialitások közül válogathatunk. Az egészséges táplálkozás alapja a jó minőségű hozzávalók megléte. Itt biztosak lehetünk abban, hogy a kínálatban csak kiváló és ízletes alapanyagok kerülnek, hiszen az éttermek elkötelezték magukat a helyi termelők mellett.

Akik beleszerettek az itteni ételkülönlegességekbe, azok számára tavasztól -késő őszig nagy öröm lesz felfedezni a péntekenként megrendezett termelői piac kínálatát. A Bükfürdői Esszencia® logóval ellátott termékek széles kínálatából válogathatnak a látogatók, a házi méztől egészen a családi örökségből készülő bábokig, mely garanciát jelent a kiváló minőségre. Persze a slow food nem hiányozhat a szállodák ételkínálatából sem. A hotelek büféasztalain és az éttermek étlapjain garantáltan találunk védjeggyel ellátott alapanyagokból készülő, a slow filozófiának megfelelő fogásokat. A térség legkedveltebb fesztiváljai közé sorolt Gyógy- Bor Napok, Büki Gasztrofesztivál rendezvényen pedig akár mi is megtanulhatjuk, hogy kell a slow food filozófiájának jegyében főzni.

Az utazás és az ezzel járó környezeti változás önbizalom- és életminőség-növelő, mivel segít kitisztítani az agyat, más szemléletet és látásmódot ad. Az autentikus élmény igénye mellett pedig vonzóvá vált a helyi közösség kultúrája, illetve az utazó és a helyi lakos egymásra találása. A lassítás rengeteg intenzív érzést és élményt jelent. A slow travel célkitűzése a kevesebb, lassabb, de tartalmasabb utazás! Aki ezt keresi, annak Bükfürdő egy ideális választás lehet.

TIPP – Az én pillanatom fotópályázat

Nincs jó vagy rossz kép, csak egy elkapott pillanat, ami neked kedves vagy mulatságos vagy gyönyörű, vagy emlékezetes. Oszd meg másokkal is a feledhetetlen pillanatodat és a slow-élmény mellé nyerjél egy bükfürdői hétvégét! Részletek: visitbuk.hu

Légy jelen, légy Bükfürdőn!

www.visitbuk.hu