Szupermodellek régen és ma – Pataki Ágitól Palvin Barbiig

Borítókép: Szupermodellek régen és ma – Pataki Ágitól Palvin Barbiig Forrás: Getty Images/Elisabetta A. Villa
Ki volt a ’60-as, ’70-es évek legkeresettebb sztármodellje? Hát persze, hogy Pataki Ági, akinek a neve azóta szinte intézménnyé vált. Ám a „patakiágiság” ma már teljesen mást jelent és ugyan bevillan az ikonikus Fabulon reklám vele kapcsolatban, azért azt is tudjuk jól, hogy például az Üvegtigrist is neki köszönhetjük. Ágihoz hasonlóan Palvin Barbara is „intézményesült”: ha a nevét megemlítjük, nem sokan vannak, akik ne tudnák, kiről is van szó.

Aki nem élt a rendszerváltás előtt, annak talán elképzelhetetlen egy olyan világ, ahol nem lehet szabadon utazni, nincsenek olcsó, fapados járatok, nincs internet, de még mobiltelefon sem. Pedig a ’60-as, ’70-es években bizony ez volt a helyzet.

Nem voltak plázák és a nagy külföldi divatmárkák termékeit maximum külföldről lehetett beszerezni – és azt is csak a kiváltságosok-, volt viszont Röltex, Skála, Aranypók és Fabulon. Persze a nőket akkoriban is érdekelte a divat, szabásmintákat másoltak, csereberéltek és megvarrták az áhított ruhadarabokat, de be volt tiltva a túl rövid és a szűk szoknya, a farmer pedig hosszú ideig első számú közellenségnek számított.

Akkoriban is voltak modellek, divatbemutatók és divatfotósok, a szépség azonban a természetességről szólt, hiszen a plasztikai beavatkozások még gyerekcipőben jártak. A modell szakmába bekerülni nagyon nehéz volt – sokkal nehezebb, mint most-, mert mindössze 15-20 manökennek volt helye kis hazánkban. Őket viszont rengeteg kiváltság illette meg és mivel az átlagember lehetőségei nagyon korlátozottak voltak, még nagyobb volt a kontraszt: a modellek utazhattak külföldre (még Nyugatra is), luxusszállodákban laktak és olyan munkadíjuk volt, amiről egy átlag magyar csak álmodozhatott.

Nézd meg galériánkban, kik voltak a legszebb és legsikeresebb magyar modellek a rendszerváltás előtti időkben és kik azok napjainkban, akiket világszerte jegyeznek!