A gyerekemet soha nem hívták még szülinapi zsúrra – 5 tipp, hogyan támogathatod, hogy barátokat szerezzen

Borítókép: A gyerekemet soha nem hívták még szülinapi zsúrra – 5 tipp, hogyan támogathatod, hogy barátokat szerezzen Forrás: Sven Brandsma / Unsplash
A múltkor az ovis öltözőben elcsíptem egy átadás-átvételt, mégpedig egy szülinapi meghívóét. Nem mi adtuk, nem mi kaptuk. Hoppá, a kislányomat még soha senki nem hívta zsúrra – döbbentem rá. Oké ez? Magányos lesz a gyerekem? Hibás vagyok?

Ezek a kérdések futottak végig bennem. Tény, hogy ötéves kislányom nem az a bandavezér típus. Míg mások kergetőznek a játszótéren, ő inkább egyedül homokozik. De azért van néhány gyerek, akivel jóban van. Igaz, amikor két kis ovis barátnőjével játszani kezdenek, pár percen belül valószínűleg sírásba torkollik a dolog. Átgondoltam, hogyan segíthetnék – vagy hogy hogyan segíthetsz te a gyerekednek, ha hasonló cipőben jártok.

1. Légy te proaktív!

Ha nem hívnak meg mások, hívj meg te másokat! Figyeld, kikkel áll szóba a gyerek az oviban, a játszótéren, és ha szimpatikus a család, hívd meg őket játszani. Ha közeleg a gyereked szülinapja, kérdezd meg, kiket látna szívesen, és hívd meg őket – kit érdekel, hogy ők nem hívtak meg korábban? Valahol ki kell lépni ebből az ördögi körből.

2. Keressetek különböző közösségeket!

Ha többféle körben mozogtok, nagyobb az esély a barátszerzésre. Ovi, család, játszótér, egy-két különfoglalkozás: megannyi új esély.

3. Találjátok meg a megfelelő játszótársat!

Fogadd el, hogy nem mindenkivel fog ugyanolyan jól kijönni a gyereked. Lehet, hogy az egy-két évvel idősebbekhez csapódik szívesen. Vagy éppen a néhány évvel fiatalabbakhoz. Az is lehet, hogy kettesben jól eljátszik egy kispajtással, de hármasban már nem. Figyeld meg.

4. Tanítsd meg kifejezni az érzéseit!

Nyafogós, sírós, verekedős – ragadós címkék, amiket könnyen megkap egy kisgyerek, pedig lehet, hogy csak arról van szó, hogy nem tudja megfelelően kifejezni az érzéseit. Erre megtanítani őt nagyon fontos feladat, és nemcsak a barátok miatt.

Így csináld:

Necces helyzetben próbáld megérteni az érzéseit, miközben igyekszel nyugodt maradni. Ha ő nem tudja, fogalmazd meg helyette a lehetséges érzést („Most biztosan dühös vagy, amiért Bandi elvette a lapátodat”), és biztosítsd róla, hogy szabad így éreznie, elfogadod őt ilyen érzelmi állapotban is („Megértem, hogy dühös vagy. De ütni nem szabad.”). Öleld meg, segíts neki megnyugodni.

5. Ne féltsd túl!

„Ne mássz olyan magasra, ne beszélj azzal a fiúval, vigyázz, mert elesel abban a járdaszegélyben!” Akit ennyire féltenek, annak önbizalma sem lesz, és nem meri felszabadultan beleengedni magát a különféle társas helyzetekbe sem. Engedd játszani, engedd kísérletezni, engedd a határait megtapasztalni, engedd kockázatot vállalni! Te csak légy ott észrevétlenül, mint egy védőháló.

Rongyrázós sztárcsemete-zsúrok, amiknek semmi értelme, mégis vicces őket végignézni: