Megehetem-e a salátát, ha nem tudom fertőtleníteni? – 5 élelmiszerbiztonsági tipp koronavírus idejére

saláta,higiénia,koronavírus Forrás: Getty Images
És a fagyasztó fertőtleníti-e, amit beteszek? A NÉBIH frissen kijött konyhai és élelmiszer-biztonsági útmutatójából válogattunk, ami nagyrészt arról szól, hogyan optimalizáljuk koronavírus-biztosra a konyhánkat.

Azt már tudjuk, hogy amíg tart a koronavírus-járvány, naponta többször kezet kell mosni, főzés és étkezés előtt mindenképp; hogy minél gyakrabban fertőtleníteni kell az otthonunkban található felületeket, ideértve a konyhapultot is; hogy az élelmiszerboltból hazatérve a táskánkat és a pénztárcánkat ne csapjuk le a konyhában, mert az bizony fertőzésveszélyes. Na de a kedvenc, legegészségesebbnek tartott, legértékesebb tápanyagokat tartalmazó friss zöldségeket, például a salátát biztonságosan fogyaszthatjuk-e vajon? Vagy azokat is csomagolásban kell megvennünk? Vagy nyersen inkább ne együnk semmit?

Na, ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a NÉBIH füzetkéje, amely a hangzatos Konyha higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején címmel látott napvilágot a minap. A 23 oldalas kiadványt ide kattintva le is tölthetitek:

A galériában kiemeltünk néhány példát a sok-sok hathatós konyhahigiéniai tanácsból: