Amikor nem ízlik a bor - Mi okozza?
Az is előfordulhat, hogy bár aromái tiszták, a bor valahogy mégis diszharmonikus, hiányos, kusza, szétesett. Ilyenkor felmerülhet a gyanú, hogy a nem megfelelő tárolás tett rosszat a tételnek, de az is előfordulhat, hogy valamilyen borhiba jelenléte miatt vagyunk elégedetlenek a palack tartalmával. A személyes ízlés természetesen nagyban meghatározza, hogy egy adott bor ízlik-e, vagy sem, de léteznek olyan egyértelmű jelek, melyek arra utalnak, hogy nem a szubjektív ízlésünk miatt érezzük a bort kellemetlennek, hanem nagy valószínűséggel valamilyen borhibával állunk szemben.
Amit rögtön érdemes ilyen esetben kizárnunk, az a gyanús illatok, ízek „eredete”. Nem minden furcsa jelről a bor vagy a dugó tehet ugyanis, időnként a poharak tisztasága, tárolási körülményei is eredményezhetnek a bele kerülő borban kellemetlen illatokat. Az sem mindegy, hogy az adott bor felbontott állapotban volt-e, és ha igen, mikor történt a bontás, hiszen az oxigénnel való találkozás egy idő után a borban oxidációt, ezzel együtt minőségromlást indít el. Ha azonban a poharaink higiéniája rendben van, és a bontás ideje sem tényező, kezdhetünk a dugóra, illetve a borra gyanakodni.