Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő felnőtt filmeket néz?

Borítókép: Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő felnőtt filmeket néz? Forrás: Pixabay
A pornófogyasztók harmada nő: milyen hatással van a pornó a párkapcsolatukra?

A Psycology Today-ről kellett megtudnom, hogy készült egy kutatás magyar és amerikai nők bevonásával arról, hogy hogyan hat a szexuális életükre a pornóhasználat.

Amikor a pornóról beszélünk, ez az általános narratíva: a férfiak – a szexualitás megszállottjai – ellenállhatatlanul vonzódnak a pornóhoz, esetleg pornófüggők lesznek, emiatt aztán elveszítik érdeklődésüket a hús-vér nők, a feleségeik, a barátnőik iránt, a nők pedig úgy érzik, a feszes testű és kiapadhatatlan étvágyú(nak tűnő) női pornósztárokkal kell vetélkedniük. (Pedig a látszat sokszor csal.) Ebben a forgatókönyvben a férfiak a bűnösök, a nők pedig az áldozatok.

Az adatok mindazonáltal azt mutatják, hogy a pornófogyasztók harmada nő. Ráadásul feltételezhető, hogy a nők kevésbé nyíltan vallanak erről, tehát lehet, hogy ez az arány még nagyobb.

Mindezidáig elég kevés kutatás született arról, hogy a nők pornófogyasztása hogyan hat úgy általában a szexuális elégedettségükre és a párkapcsolatuk minőségére.

Ezért is hiánypótló az a tanulmány, amit az amerikai Indiana állambeli Valparaiso Egyetem pszichológusa, Sean McNabey és kollégái végeztek és az Internatioanl Journal of Environmental Research and Public Helath című lapban publikáltak.

McNabey és kollégái 2400 nőt interjúvoltak meg két országban: az Egyesült Államokban és Magyarországon. A résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük a szexualitás témájában. A kutatók különösen 5 területre koncentráltak.

  • Mennyire nehéz izgalomba jönniük?
  • Mennyire nehéz orgazmust elérniük?
  • Mennyire valószínű, hogy elérik az orgazmust?
  • Milyen hosszú ideig tart elérni az orgazmust?
  • Mennyire élvezetes a szexuális élmény?

A kutatásból többek között az is kiderült, hogy a pornóhasználó nők fiatalabbak és jobban képzettek, mint azok, akik nem néznek pornót. Nyitottabbak általában a szexre és különösen a maszturbálásra.

Érdekes módon azok a nők, akik gyakran végeztek önkielégítést pornóra, nagyobb szorongást éreztek, amikor nem tudtak eljutni a csúcsra a partnerükkel. Egyértelmű, hogy a nőknek összetettebb az útjuk az orgazmusig, mint a férfiaknak, ezért a szexuálterapeuták évek óta azt javasolják a női pácienseknek, hogy tanulják meg, hogy juttathatják el saját magukat a csúcsra. Nagyon is lehetséges, hogy a pornófogyasztó nők már nagyobb elvárásokkal rendelkeznek az orgazmust illetően, mint azok, akik nem használják ezeket a szexuális tartalmakat.

Ugyanakkor azok a nők, akik gyakran néznek pornót, arról számoltak be, hogy kevesebb nehézségük akad azzal, hogy izgalomba jöjjenek vagy orgazmusuk legyen önkielégítés közben. És nagyobb valószínűséggel jutnak fel a csúcsra, mint azok, akik csak ritkán használnak pornót az önkielégítéshez. A kutatók úgy találták, hogy a pornó egyfajta „képzést” is nyújthat a nőknek a saját szexualitásuk feltérképezéséhez.

Ebben a tanulmányban a pornófogyasztó nők a partnerrel folytatott szex terén is jobb eredményekről számoltak be. Nem mutatkozott a párkapcsolatra gyakorolt káros hatás jele.

Mivel az adatokat az Egyesült Államokban és Magyarországon gyűjtötték, a kutatóknak a kulturális különbségek összehasonlítására is lehetőségük nyílt. Például kiderült, hogy az amerikai nők gyakoribb pornófogyasztásról számoltak be. Nekik ugyanakkor nehezebb volt izgalomba jönniük és orgazmust elérniük, mint a magyar nőknek.

A Psychology Today cikkében azt írja, Európában átfogóbb a szex oktatása az iskolákban, ezért lehetséges, hogy az amerikaiak egyfajta képzésként tekintenek a pornóra, ezért is nézik többet. (Az iskolai szexoktatással kapcsolatos meglátással azért vitatkoznánk, már ami Magyarországot illeti.) A szerző azt is állítja, hogy az amerikai nők talán azért tapasztalnak több diszfunkcionális tünetet a szexualitás terén, mert az adott kulturális közegben negatív üzeneteket kapnak a szexualitásról.

Összefoglalva: nincs bizonyíték arra, hogy a gyakori pornófogyasztás szexuális vagy párkapcsolati problémákhoz vezet, és arra sem, hogy a nők a pornót használnák annak pótlására, amit hiányolnak a párkapcsolatukból. Az adatok inkább azt mutatják, hogy azok a nők, akik pozitívan viszonyulnak a saját szexualitásukhoz, boldogabbak a párkapcsolatukban, és az is valószínűbb, hogy néznek pornót, ami ugyanakkor nem hatalmasodik el az életükön, csupán egy komponense a szexuális életüknek.

Nem csak a pornó dobhatja fel a szexuális életeteket: