Rögzítéstechnikai megoldások

rögzítéstechnika,gipszkarton,vasműszakibolt Forrás: vasmuszakibolt.hu
A következő cikk elsősorban nem a szakemberekhez szól, hanem az otthoni barkácsolókhoz. A szerelési, építési, barkácsolási tevékenységek elengedhetetlen eszközei a különböző kötőelemek. A kötőelemek azok, amik összetartják az alkatrészeket, és nem is engedik szétesni a kész művet. Az alábbiakban a rögzítéstechnikai elemekről írunk részletesebben.

Csavarok

A csavarok aprócska, mégis létfontosságú kötőelemek. Csavarok tartják össze a szerkezeteket, nélkülük nem lehetne tökéletesen kivitelezni az illesztést és a rögzítést sem. Ezek az elemek egyszerű gépek és erőátviteli eszközök. Számos csavar létezik, laikusoknak sokszor nehéz is megtalálni a megfelelőt.

A leggyakrabban használt csavartípusok a következők:


Gipszkarton csavar: gipszkarton rögzítésére használatos. Lehet fa- vagy fémmenetes típusú. A fémmenetes önfúró változatban is elérhető.Faforgácslap csavar: a leggyakrabban használt csavartípus. A rögzítés szempontjából fontos, hogy a megfelelő méretű és csavarfejű darabot használjuk. Metrikus csavar: a különböző csavarokat csoportosítják menetük szerint is. A metrikus menettel ellátott kivitelek ellenbiztosításához anyacsavar szükséges. Tokrögzítő csavar: ajtók, ablakok rögzítésére használják. A szakemberek különösen szeretik használni, mert kialakításuknak köszönhetően nincs szükség debülre és ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat.

A csavarokat csoportosítják fejforma, menet, szilárdság, bevonat, anyag szerint is, de a felsorolás közel sem teljes. Javasoljuk, hogy a munkálatok megkezdése előtt keressenek fel egy szaküzletet, ahol megbízható tájékoztatást kapnak.

Anya, alátét

A csavarok mellé szükség van a biztos tartás érdekében anyára is, valamint az egyenletes teherelosztás miatt alátétre is. A csavar, az anya és az alátét együtt alkotják a csavarkötést.

Tiplik

A csavarok stabil rögzítéséhez szükségünk lesz tiplire, vagy más néven dübelre. A tipli betonba, téglába és gipszkartonba is beüthető. Többféle méretben és színben kaphatók. Érdemes otthon tartani belőle, mert ha valamit fel kell fúrni, szükség lesz rá.

Szeg, szegecs

A szeget más anyaghoz is használhatjuk, például nagyon hasznos, ha fával dolgozunk és nincs szükség nagy tartóerőre. A szegecs inkább a gépiparban használatos, de fontos kötőelem.

További kötőelemek: karabinerek, karikák, kampók, pántok, zsanérok, bútorakasztók.

A repedéseket, réseket ragasztóval, tömítőanyagokkal, purhabbal és szilikonnal lehet kijavítani.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház csavar részlegén mindent megtalál, amire otthoni munkája során szüksége lehet! Annak érdekében, hogy ne vesszen el a csavar rengetegben, kérje a szakértő munkatársak segítségét!