Ijesztő robotbébi bizonyítja, mennyivel több port szív be egy kúszó-mászó gyerek, mint egy felnőtt

Borítókép: Ijesztő robotbébi bizonyítja, mennyivel több port szív be egy kúszó-mászó gyerek, mint egy felnőtt Forrás: fatherly.com
Vajon mennyire ártalmas, ha sokáig hagyjuk a padlón mászni a kisbabát?

A kisbabák, amint megtanulnak kúszni-mászni, rengeteg nem kívánatos dolgot szippantanak fel a tüdejükbe, ami láthatatlanul is ott tanyázik a padlónkon, szőnyegeinkben. Nemcsak négyszer annyi port lélegeznek be így, mint egy átlagos felnőtt a testömegének megfelelően kilogrammonként, hanem bőrsejteket, pollent, küölnféle baktériumokat és gombaspórákat is. Ezt állítja legalábbis egy új kutatás az Environmental Science & Technology folyóiratban, amelynek szerzői igen sajátos módszert eszeltek ki a jelenség bizonyítására.

A kutatócsoport robotbébiket alkotott, amelyek igencsak ijesztő alufólia testet kaptak és úgy kavartak a számukra kijelölt padló felületeken, hogy megmutassák, mi is kerül egy baba tüdejébe, amíg feltérképezi a lakást.

A kísérlet egyértelműen rámutatott, hogy amíg a felnőttek a magasabb szinteken közlekedve az orrukkal képesek kiszűrni a levegőben keringő port és más szemcséket, addig a kisbabák apró porszívókként a szájukon át lélegzik be a káros anyagokat, amelyek jelentős része így az alsó légutakba, valamint a tüdejük mélyebb rétegeibe is bejuthatnak.

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis számos más tanulmány is kimutatta, hogy ha egy csecsemő jó ideig mikrobák sokféleségének van kitéve, azáltal alacsonyabb lesz nála az asztma kockázata, valamint miután a szervezetét folyamatos megpróbáltatások érik, sokkal inkább erősödik az immunrendszere, mint azoknak, akiket mindentől óvnak a szüleik.

Következtetésképpen tehát nem érdemes az átlagosnál gyakrabban vagy erőteljesebben fertőtleníteni, sterilizálni a baba számára is elérhető felületeket az otthonunkban, azzal ugyanis csak rontunk a természetes védekezőképességén. Mindig tudtuk, hogy egy kis kosz nem árthat, nem igaz?