Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Borítókép: Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk Forrás: Getty Images
Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Robin Williams 1951-ben született Chicagoban, de Kaliforniába töltötte fiatalkorát. Robin életében a humor már gyerekként meghatározó szerepet játszott. A gimnáziumban ő volt az osztály bohóca, az iskolatársai a „legviccesebb” diáknak választották. 22 évesen jelentkezett a Juilliardra, ahová elsőre felvették. Az egyetem után San Franciscoban és Los Angelesben élt, ahol stand up műsorokat adott. Az egyik karaktere, egy furcsa földönkívüli fickó, annyira megtetszett egy producernek, hogy sorozatot akart készíteni Williamssel. Ekkor megszületett az Egy úr az űrből, ami ismertté tette a színészt.

A sorozat sikere tette lehetővé, hogy Williams filmekben is kipróbálhassa magát. 1980-ban ő játszotta Popeye karakterét ezután pedig több sikeres vígjátékban is szerepelt. Az igazi áttörést az 1987-es Jó reggelt, Vietnám! hozta meg Williams életében, ami világhírűvé tette a színészt. Robint ekkor mindenki vígjátékszínészként ismerte, ezért nagy változást jelentett a karrierjében, hogy eljátszhatta Mr Keating szerepét a Holt költők társaságában. A film után már drámaszínészként is elismerték és megkapta talán legismertebb szerepeit A halászkirályban és a Good Will Huntingban, amiért Oscar-díjat is nyert. A filmezés mellett folytatta a stand up-ot és szinkronszínészkedett is. Sokan Aladdin Dzsinijeként emlékeznek rá, ami nem véletlen, hiszen a szerepet kimondottan Williamsre írták, aki szinte az egész szövegét improvizálta.

De Robin Williamset nem egyszerűen a színészi munkája miatt szerették annyian. A színész aktív közéleti életet élt, rendszeresen jótékonykodott, interjúiban mindig kedves és alázatos volt. Robin Williamset nem lehetett nem szeretni. A kollégái és a rajongói egyaránt végtelenül nagyszívű és őszinte emberként ismerték meg. Humorával az egész világot képes volt megnevettetni és mindig magát adta. Talán ez tette igazán különlegessé a hollywoodi macsók és dívák világában.

A színész életének azonban volt egy sötétebb oldala, amiről kevesen tudtak. Williams már fiatalon, a 20-as éveiben kokainfüggőségben szenvedett, de egy barátja tragikus halála után leszokott a kábítószerekről. Egész életében küzdött a szorongással és a depresszióval, ami élete vége felé felerősödött. 2013-ban Parkinson-kórral diagnosztizálták, bár halála után kiderült, hogy valójában a Parkinsonhoz hasonló Lewy testes demenciától szenvedett. A betegség egyre erősebb tünetekkel járt, Williams pedig képtelen volt együtt élni a paranoiával és az inszomniával. Az állapota a depresszióját is felerősítette és ez vezetett ahhoz, hogy Robin Williams 2014 augusztus 11.-én véget vetett saját életének.

Williams halálának híre megrázta az egész világot. Az állapotáról kevesen tudtak, és az emberek nem tudták elképzelni, hogy az ember, aki mindig jókedvű volt, miért vette el a saját életét. A színész halála felhívta a figyelmet a mentális egészség fontosságára és a depresszió veszélyeire. Idén szeptemberben jelenik meg egy új dokumentumfilm, Robin’s Wish címmel, ami a színész utolsó napjait mutatja be, és amin keresztül talán jobban megérthetjük majd, hogy mi játszódott le Robin Williams fejében.

Kevés olyan híresség van, akit mindenki szeret, de Robin Williams egy volt közülük. Ezért ma nézzük meg a kedvenc Robin Williams filmünket és emlékezzünk a mosolygós, kedves emberre, aki mindig csak adni akart és semmit nem kért cserébe.

A galériánkban mutatunk 6 fotót Robin Williams életéből!