Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok V4+-ban!

Borítókép: Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok V4+-ban!
Öt ország legjobbjai gyűltek össze a nemzetközi komolyzenei tehetségkutatón

A Virtuózok mindig is ismert volt arról – és nem véletlenül örvend világszerte megbecsültnek –, hogy a legjobb, legtehetségesebb gyerekeket kutatja fel, akik a jövő klasszikus zenéjének zálogai. Ha valaki rossz véleménnyel van általában a fiatalokról, bátran üljön csak le a Virtuózok hatodik évadát megnézni, és aztán gondolja át, igaza van-e. November 27-től indul a nemzetközi műsorfolyam minden péntek este 20.30-kor a Duna TV műsorán.

Az ezúttal nemzetközi Virtuózokban ugyanis öt ország legtehetségesebb gyermek komolyzenészeit vonultatják fel. Most először nem csak a határon belül válogattak a legjobbakból, csatlakozott Magyarországhoz a visegrádi négyek másik három országa, Csehország, Szlovákia és Lengyelország, valamint meghívták Szerbiát is. Mindegyik ország a saját legjobbjai közül válogatott, és négy-négy gyereket küldtek a nemzetközi megmérettetésre. És még a négy legjobb közül is országonként csak egy győzhet!

Magyarországot többek közt Rozsonits Ildikó (14) képviseli, aki zongorajátékával elbűvölte a zsűrit. A fiatal lány ötéves kora óta játszik a hangszeren, napi hat (!) órát gyakorol, mostanra pedig professzionális szintre jutott, olyannyira, hogy amikor kiderült, hogy a Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe jár, még Miklósa Erika zsűritag álla is leesett, azt mondta, ő nem tudta, hogy van ilyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – márpedig Miklósa Erika a világ egyik legelismertebb operaénekesnője.

Nem kisebb tehetség a hegedűn játszó Abouzahra Amira (14) sem, aki harmadjára indult a versenyen. Ezúttal ugyanis annyira a krémek krémjét akarta kiválasztani a Virtuózok zsűrije, hogy nem volt kitétel, korábbi versenyző vagy győztes ne jelentkezhetne.

– Csodagyerek, és csodafelnőtt lesz belőle. Ő olyan tehetség, akinek érdemes 19-re lapot húzni, és erre tenni fel az életét – foglalta össze véleményét a zsűri. Tehetségéről elég sokat elmond, hogy a továbbjutását jelentő apró hegedűt Maestro Plácido Domingo adta át.

Újra próbára tette magát Patkós Maja (14) is, aki alig múlt kilenc éves, amikor először feltűnt a Virtuózokban, 2016-ban. Ő a testvére ihletésére kezdett hárfázást tanulni, de elég gyorsan lekörözte nővérét, pedig egy évvel később iratkozott be az órákra. Az ezúttal a zsűrihez csatlakozó Pejtsik Péter zeneszerző, amikor elújságolta Majának, hogy ő a négyből az egyik továbbjutó, azt is hozzátette, hogy a lány ihletésére egy új hárfadarabot kezdett írni: ennél nagyobb ajándékot kívánni sem lehet!

A legkisebb továbbjutó versenyző, Schmalzl Ella (11) Miklósa Erika tömör véleménye szerint egyszerűen nem a Földről jött. A csellón játszó ifjú hölgy azonban nem csak a játékával bűvölt el mindenkit, énekelni is kiválóan tud és szenvedélyesen jógázik.

A külföldi tovább jutók:

Lengyelország

Zarina Zaradna (9) hárfa

Dawid Siwiecki (14) harmonika

Maciej Smolag (17) zongora

Michal Korzen (13) zongora

Csehország

Martin Sulz (18) harmonika

Eduard Kollert (17) hegedű

Eliska Tkadlcíková (18) zongora

Ján Voboril (15) kürt

Szlovákia

Ajna Marosz (13) furulya

Alzbeta Reháková (18) ének

Teo Gertler (12) hegedű

Vanesa Cierna (19) ének

Szerbia

Vuk Vukaljovic (15) gitár

Kristina Vasic (8) szaxofon

Lana Zorjan (11) hegedű

Petra Spasojevic (15) zongora

További információk: www.virtuozok.hu