Mitől függ, hogy reggel vagy este kívánod jobban a pajzánkodást

Borítókép: Mitől függ, hogy reggel vagy este kívánod jobban a pajzánkodást Forrás: Getty Images (South_agency)
Van tudományos magyarázata annak, hogy egyes napszakok során miért jellemzőbb, hogy fellobban benned a vágy.

Mindannyian másképp éljük meg a szexualitásunkat, más dolgokat szeretünk és nem szeretünk, sőt még abban is van különbség, hogy mikor szeretjük őket.

Jellemző kontraszt a férfiak és nők között, hogy míg előbbiek reggel kaphatóbbak az együttlétre, utóbbiak libidója az esti időszakban aktívabb. Felmerül a kérdés, hogy miért?

Biológiai tényezők

Vannak akiknek a reggel kész tortúra, nehezen tudják felvenni a nap ritmusát, de amint besötétedik, egyből erőre kapnak. Mások pedig épp fordítva, munka előtt már letudták a futást, főztek és megmentették a világot, este viszont mintha lemerült volna bennük az elem. Az, hogy milyen kronotípusba tartozol (azaz koránkelő vagy éjjeli bagoly vagy inkább), alapvetően meghatározza, hogy mikor érzed magad motiváltnak és produktívnak - legyen szó munkáról, sportról vagy épp szexről. A férfiak cirkadián ciklusában a tesztoszteronszint a reggeli órákban éri el a csúcsot, ez okozza ebben az időszakban a felturbózott vágyat. Alváshoz közeledve lassul az agyi aktivitás és lazul a kognitív kontroll, ami mindkét nem számára segít belefeledkezni az intim pillanatokba.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén hatással van a szexuális étvágyra. A kialvatlanságból fakadő alacsony energiaszint ugyanis csökkenti a tesztoszteron és az ösztrogén termelődését, ami rendesen haza tudja vágni a libidót és a teljesítőképességet.

környezeti tényezők

A hormonok mellett az életmód is jelentősen befolyásolhatja, hogy mikor ébrednek benned vágyak. Ha teljes munkaidőben dolgozol, a hétvégék nagyobb valószínűséggel telnek felfűtött hangulatban, a gyerekes családokban pedig a kicsik alvásideje alakítja a programot, hiszen minél kevesebb dolgon stressszelsz, annál nyitottabb vagy az együttlétre.

Jöjjön egy kis álomfejtés!