Miért van rosszul a kismama a terhesség első pár hónapjában?

Borítókép: Miért van rosszul a kismama a terhesség első pár hónapjában? Forrás: Unsplash/Alicia Petresc
Áldott állapot, valóban. Csak épp az első 3 hónapot szívesen átugraná a legtöbb kismama. Bár életünk legnagyobb csodája történik velünk, ilyenkor még azért titkolnunk is kell. Amit baromi nehéz úgy, hogy egyébként egy kellemes illatú parfüm, a szomszéd főztje, de talán az addig kedvenc reggeli kávénk illatától is azonnal öklendezni kezdünk. De tudod, hogy mi ennek az oka?

Mi az oka a rosszulléteknek?

A terhességi rosszullét oka az, hogy a hCg és az ösztrogén hormonok szintjei megemelkedtek és az első trimeszter végéig, vagyis a 12. hétig folyamatosan emelkedik is a szint, majd onnantól nem. Vélhetően (és szerencsésebb esetben) ezért szűnnek meg ekkor a rosszullétek a kismamák többségénél.

Van azonban egy másik elmélet is, miszerint ez a szervezetnek egy teljesen ösztönös reakciója. Ha megfigyeljük, ilyenkor leginkább olyan dolgoktól vagyunk rosszul, ami akár életmérgezést is okozhat: tojás, hús, hal, kávé.

Én egyébként még azt is hallottam, hogy a szervezet azokra a dolgokra reagál rosszul, amelyekre valójában nincs szükségünk ilyenkor. Ezért nem vagyunk rosszul mondjuk egy adag salátától és kezdünk öklendezni mondjuk a szomszédban rotyogó pörkölt szagától is. Már aki, az én testemnek például az elő hetekben rendre párizsis fehérlisztes zsömlére és kakaós csigára volt szüksége. Meg kakaóra. Finomított cukros kakaóra.

Miért jó, ha van reggeli rosszullét?

A tudósok szerint megnyugtató tünet a rosszullét – egyértelműen jelzi az anyának, hogy minden rendben, és állítólag kisebb a vetélés esélye azoknál, akik hányástól, émelygéstől szenvednek az első hetekben, ellenben azokkal, akik nem.

Miért hívják reggeli rosszullétnek?

Jó kérdés! Én magam a két terhességemből kétszer is úgy jártam, hogy a reggeli rosszullétem konkrétan másnap reggelig tartott. Tehát egész nap. Ám azt mondják, hogy azért reggeli rosszullét, mert az éjszakai alvás és normál helyzetben nem evés során reggelre leesik a vércukorszintünk, a testünk pedig nem szimplán korgó hassal reagál, hanem kvázi pánikba esve erőteljes rosszulléttel jelez, hogy akkor most azonnal együnk.

Mit lehet ellene tenni?

A gyömbéres vízen át a jégkocka szopogatásán át a megfelelő víz elfogyasztásáig és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésig mindent javasolnak az okosok. Hogy kinél valójában mi válik be, vagy beválik-e egyáltalán valami, egyéne válogatja. Érdemes több dologgal is próbálkozni addig, amíg meg nem találjuk a számunkra megfelelő, működő dolgot. (Már ha van ilyen.) Mert bár csupán pár hétről van szó, azért gondoljunk bele, ha valaki már a 6-7. héttől rosszul van, az akár 40-50 napig tartó, akár folyamatos rosszullétet is jelenthet az első trimeszter végéig. Ami persze, túlélhető szemünk fénye érdekében, és túl is éljük, de azért kemény és emlékezetes időszak tud lenni.

Van, aki megússza

Úgy gondolom, egy ilyen írásban nem szabad nem megemlíteni azokat a szerencséseket, akiknek nincs rosszullétük. (Ismerek ilyet!) Amennyiben jártak orvosnál, aki megerősítette, hogy a magzattal is és a kismamával is minden rendben, akkor nincs mitől félniük. Ahogy vannak sajnos olyanok is, akik akár a 9 hónap alatt végig rosszul lehetnek, úgy olyan mázlisták is, akiknek végig tünetmentes a terhességük. Élvezzétek ki! :)

És akkor a rosszulléten kívül íme még pár dolog, amire számíthatunk az áldott állapot alatt!