Szerencsés vagy, ha reggel nem a vekkerre ébredsz – elmondjuk, miért

ébredés,reggel Forrás: Getty Images
Több okból is jól jár az, aki reggel magától ébred fel.

Vannak emberek, akiknek nincs szükségük ébresztőórára (vagy a telefonjuk ébresztőjére) ahhoz, hogy mély reggeli álmukból felébredjenek. Talán a reggeli napfény kelti fel őket, vagy megbízható biológiai órájuk gondoskodik róla, hogy frissen kipattanjanak az ágyból.

Másoknak viszont teljesen elképzelhetetlen, hogy minden nap maguktól felébredjenek, lehetőleg ugyanabban az időben, hogy hozzáfoghassanak aznapi feladataikhoz. Számukra az ébresztő szükséges rossz, legalábbis a hétköznapokon – számukra fel sem merül, hogy külső beavatkozás nélkül félbeszakítsák az álmukat, bárhová is kell sietniük reggel.

De vajon jobb bármelyik típusú ébredés a másiknál? Egy alvással és egészséggel foglalkozó blog nemrégiben 1040 résztvevő válaszait elemezte egy felmérésben: az EachNight arra volt kíváncsi, hogy az ébredés módja hogyan befolyásolja az életsítlust, a hangulattól kezdve egészen odáig, hogy mit eszünk. A válaszokból pedig úgy tűnik, hogy a maguktól ébredők vannak előnyben.

A válaszadók közül mindössze 20 százalék mondta azt, hogy nincs szüksége ébresztőre, 80 százalékuk viszont nem tud valamilyen külső segítség (telefon, okosóra, alvássegítő alkalmazás vagy egy készséges lakótárs) nélkül magához térni. A baby boomer generáció még dolgozó tagjainál kétszer akkora a valószínűsége, hogy maguktól ébrednek reggel, mint a milleniumi generáció tagjainál, és ugyanez az arány a távmunkát végzők és az irodai dolgozók esetében is, az előbbiek javára.

Lássuk, milyen előnyei vannak annak, ha valaki azok közé tartozik, akik ébresztő nélkül kelnek fel: