Reese Witherspoont molesztálta egy rendező. 16 éves volt. És ez nem minden…

Borítókép: Reese Witherspoont molesztálta egy rendező. 16 éves volt. És ez nem minden… Forrás: Getty Images
Jaj, de szörnyű történet ez is, együttérzünk veled, Reese!

A szexuális zaklatás a hatalom gyakorlásának teljesen természetes eszköze Hollywoodban (és feltehetőleg azon kívül is). Ez derül ki legalábbis abból ítélve, hogy milyen sok színész és más filmes szakmabeli állt elő az utóbbi napokban a saját történetével a Harvey Weinstein-botrány kirobbanása nyomán – túlnyomórészt nők. A legutóbb Reese Witherspoon szólalt meg, és az ő esete több szempontból is különösen megrendítő.

A most 41 éves színésznő egy Beverly Hills-i eseményen szőtte bele a beszédébe a történetét, s kiderült, hogy a karrierje során többször is molesztálták, először 16 évesen (az Egyesült Államokban ez megrontásnak számít, mivel itt a beleegyezési korhatár 18 év). Ezt mondta:

Nagyon nehéz hét áll a hollywoodi nők mögött és úgy általában az összes nő mögött. Számos helyzet merült fel számos iparágban, amely arra kényszerít minket, hogy újraéljünk csúnya igazságokat. Nagyon élénken jöttek vissza az élményeim és nehezemre esik az alvás, a gondolkodás, nehézségekbe ütközik az is, hogy kommunikáljam az érzéseimet a szorongásaimról, az őszinteségről, s a bűntudatról, amit ezért érzek, mert nem beszéltem korábban.

Valódi undorral viseltetem azon rendező iránt, aki akkor bántalmazott szexuálisan, amikor 16 éves voltam. Dühös vagyok az ügynökökre és a producerekre, akik éreztették velem, hogy a hallgatás a foglalkoztatásom feltétele.

Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez elszigetelt eset volt a karrierem során, de sajnos nem így van. Számos esetben váltam szexuális zaklatás és erőszak áldozatává, bár nem beszélek ezekről különösebben gyakran.

De ahogy ezeket a történeteket hallom az elmúlt napokban, ahogyan figyelem ezeket a bátor nőket, akik felszólalnak ma este olyan témákban, amelyekről azt mondták nekünk, hogy söpörjük a szőnyeg alá és ne beszéljünk róluk többet, mindez arra késztetett, hogy én is megszólaljak, éspedig hangosan szólaljak meg, mert kevésbé éreztem egyedül magam ezen a héten, mint az egész karrierem során bármikor.

Az utóbbi időben annyi színésznővel és íróval (leginkább nőkkel) beszéltem, akiknek hasonló élményei voltak, és számosan köztük bátran kiálltak a történetükkel a nyilvánosság elé. Ez engem is felbátorított és mindenki mást is a világon, mert csak úgy lehet meggyógyulni, ha kimondod az igazat.

Nagyon, nagyon bízom benne, hogy ezentúl más lesz a normális. Hogy a fiatal nőkre ebben a teremben már élet vár, mert itt vagyunk veletek, támogatunk titeket és ettől jobban érzem magam. Szomorúsággal tölt el, hogy beszélnem kell ezekről a dolgokról, de felelőtlenség lenne, ha nem beszélnék róluk.

Forrás: Getty Images
Reese Witherspoon és lánya, Ava Phillippe a Beverly Hills-i rendezvényen

Október 5-én először a The New York Times tudósított arról, hogy Harvey Weinstein, Hollywood egyik legnagyobb hatalmú figurája nyolc nőt szexuálisan zaklatott. Mindjárt másnap a The New Yorker állt elő egy újabb riporttal, amelyben 13 nő számolt be zaklatásról vagy nemi erőszakról a producer részéről. Ezt követően elndult a lavina, és azóta már közel 60 nő (színészek, forgatókönyvírók, asszisztensek és mások) állította azt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta valamilyen formában, köztük Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow és Kate Beckinsale is. Weinsteint elhagyta a felesége, Georgina Chapman divattervező és a producer ellen rendőrségi nyomozás indult.

A galériában olvashattok még néhány hasonló esetről, amire az utóbbi időben derült fény!