8 fontos dolog a salátáról

Borítókép: 8 fontos dolog a salátáról
Hallott�l m�r a radicchi�r�l vagy az end�vi�r�l? �k a sal�tatrend 
leg�jabb �dv�sk�i, melyek v�ltozatoss�got �s k�l�n�sen sok vitamint 
visznek a t�ny�rodra. Fogyassz h�t bel�l�k kedvedre!

1. A saláta mint fogalom egyenlő az egészséges táplálkozással. 90 százaléka víz, a fennmaradó 10 százalék pedig a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi, ballaszt-, illetve másodlagos növényi anyag. 100 gramm salátában csupán 14 kalória található. Egy pennsylvaniai egyetemen végzett felmérés szerint azok anők, akik a főétkezés előtt 
salátát ettek, később átlagosan 12 százalékkal kevesebb kaló-riát fogyasztottak.

2. A rucola, a cikória és a galambbegy saláta különösen egészséges fajták, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak béta-karotint, illetve C-vitamint. Az endíviában harminc százalékkal több vas van, mint a fejes salátában. A legtöbb salátában valamennyi folsav is található. Ahhoz, hogy salátád a szervezeted számára szükséges teljes tápanyagtartalmat biztosítsa, vágj bele néhány friss paradicsomot (likopint tartalmaz, mely erős antioxidáns) és önts rá olívaolajat (magas E-vitamin- tartalma miatt).

3. Nyáron hatalmas a kínálat a hazai termelők által szabadföldön nevelt salátákból is. Vagyis irány a piac! Tudományos kísérletek igazolják, hogy ezek a fajták jelentősen kevesebb nitrátot tartalmaznak, mint a melegházi termékek. A legkevesebb káros anyagot természetesen abiotermelőktől származó saláták tartalmazzák. Ezek némileg drágábbak is, mégis érdemes ezeket keresned. Amúgy is nitrátszegény fajták: a cikória-, a jég- és az endíviasaláta.

4. Az előrecsomagolt, konyhakész saláták nagyon praktikusak, de sajnos általában a minőség rovására megy a kényelem. Afriss és még egyben lévő salátafej egyfajta természetes védelmet jelent, míg a már összevágott változatnál a zacskóban lévő oxigén és nedvesség ideális terep a csírázás beindulásához. Ezért ha nagyobb adag salátát vettél, mosd meg, tedd salátástálba és fedd le tányérral. Ha így tárolod, hideg helyen akár egy hétig is eláll.

5. A legnépszerűbb fajta afejes saláta. Ezt júliusban érdemes fogyasztani, mert ilyenkor a legmagasabb sejtvédő folsav- és káliumtartalma. Ennél a fajtánál különösen fontos, hogy ne tárold sokáig: tanácsos azonnal fogyasztani, mert a zsenge, puha levelek egy-két nap elteltével elkezdenek fonnyadni. Ennél tartósabb fajta a fejes salátával rokon jégsaláta. A kaliforniai nemesítésı jégsaláta általában két hét alatt megnő, levelei finomak, ropogósak és ahıtőszekrényben összevágva is elállnak egy hétig.

6. A galambbegy vagy közismertebb nevénmadársaláta a macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik, éppen ezért enyhe nyugtató hatással bír. Azösszes salátafajta közül a legmagasabb a vitamintartalma: különösen sok folsavat, B6- és C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium és vas, ami kiemelkedően fontos a vérképzéshez és a szervezet vízháztartásához.

7. A radicchio vagy katángsaláta enyhén kesernyés ízű, de ez így van jól, hiszen ez a keserű anyag, az intibin serkenti az epemıködést, ezáltal az emésztést. 
A lilásvörös olasz növény tartalmaz még egy probiotikus ballasztanyagot: inulint is, amely a bélcsatornában található bifidobaktériumok kedvenc tápláléka. Fogyasztása így erősíti a bélflórát és elősegíti a szervezet kalcium-, illetve magnéziumfelvételét is.

8. Vásárláskor mindig figyelj rá, hogy a saláta levelei egészségesek és sértetlenek legyenek, illetve hogy a tövénél lévő vágásnyom friss legyen. Ha olyan fajtát választasz, amelyet dobozba csomagolnak (mint pl. a madársaláta vagy a rucola), érdemes a doboz alját is megnézned. Ha ott is frissnek és száraznak tűnik a saláta, nyugodtan megveheted! A zacskós salátánál nagyon fontos, hogy a lejárati dátum a vásárlás napjától számított minimum három napos legyen. Ha korábban lejár, csakis akkor vedd meg, ha még aznap elfogyasztod!

Szöveg: Vitelics Tímea, Fotó: istockphoto