
Vegán farsangi fánk recept
Egyre többen térnek ugyanis át a húsmentes, a növényi alapú vagy éppen e tejmentes életmódra. Nekik pedig még nagyobb kihívást jelenthet egy klasszikus farsangi menü összeállítása úgy, hogy továbbra is mellőzik az állati eredetű alapanyagokat.
De jó hír, hogy nem kell lemondanunk a közös fánkozásról és az egyéb finomságokról: pár egyszerű trükk segítségével könnyedén összerakhatunk változatos, növényi alapú fogásokat, amiket az egész család imádni fog, sőt, akár új hagyományokat is teremthetünk! Íme a Rama vegán farsangi fánk receptje, amit idén te is kipróbálhatsz!
Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg Rama margarin
- 1,5 dl rizsital
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 0,1 dl sütőrum
- 5 dl napraforgó étolaj
- 5 dkg porcukor
Elkészítés:
A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot.A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt.A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad.A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot.Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát.Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük.Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak. Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük.Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.