Íme egy titkos családi bejglirecept, ami mindig jól jön
„A lényeg nálunk, hogy legalább olyan vastagon legyen benne a töltelék, mint a tészta”
„Azt tudnám, miért csak karácsonyra sütöm, mikor a család minden tagja imádja.
Vagy azért szeretik, mert évente csak egyszer kapnak?” – írja a háziasszony, Edit, munkatársunk, Gróf Róbert édesanyja. Editet az sem hatja meg, ha megreped a bejgli tésztája: „Kit érdekel? Nem eladásra szánjuk. A lényeg nálunk, hogy legalább olyan vastagon legyen benne a töltelék, mint a tészta” – írja. Na de nem is szaporítjuk a szót, jöjjön a recept:
Titkos családi bejglirecept
Hozzávalók
- 2 kg liszt
- 25 dkg vaj
- pici só
- 2 dl tej
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 3 tojás
- 30 dkg mák (vagy dió, a töltelékhez)
- 1 bögre forró tej (a töltelékhez)
- 20 dkg porcukor (a töltelékhez)
- 2 ek reszelt citromhéj (a töltelékhez)
- ízlés szerint mazsola (a töltelékhez)
1. lépés
Fél kg lisztet (én 2 kg-ból sütöm) 25 dkg vajjal, vagy Rámával elmorzsolunk, 2 kicsit felvert egész tojást (héja nélkül) és pici sót adunk hozzá, majd a 2 dl meleg (nem forró) tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatott 2 dkg élesztőt. Összegyúrjuk és 1-2 órán át letakarva meleg helyen pihentetjük.
2. lépés
Amíg a tészta pihen, a háziasszony elkészíti a tölteléket.
A darált diót/mákot összekeverjük 20 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal és annyi forró tejet öntünk rá, hogy épphogy kenhető legyen. (Nehéz eltalálni, a harmadik karácsonyon már jó lesz.) Tehetünk bele mazsolát is.
Mire a tésztával dolgozhatunk, a töltelék kihűl.
3. lépés
A megkelt tésztát három részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mindegyiket, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, tepsibe tesszük a rudakat úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Megkenjük felvert tojással, ismét kelesztjük 1 óra hosszat meleg helyen.
4. lépés
Újra átkenjük tojással és hideg helyen pihentetjük fél órán át.
5. lépés
Sütés előtt a rudak oldalát meg szoktam szurkálni villával, mert így állítólag nem reped meg, de nálam mindig megreped, viszont nem éri meg a Vízkereszt ünnepét.
6. lépés
25-30 percig kell sütni, úgy, mint a kelt tésztákat, tehát ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
„Bonyolultnak tűnik, de igazából nem tart sokáig, hisz a pihentetések ideje alatt akár rendet lehet tenni a konyhában. Én napokkal az ünnep előtt megsütöm, ha kihűlt lefóliázom, így nem szárad ki.” – teszi még hozzá Edit.
Nálatok hogy készül a bejgli? Írjátok meg nekünk!