Nem tudod mit főzz a randira, egy rohanós hétköznapon vagy a családnak hétvégén: a tészta mindig kisegít a bajból

Borítókép: Nem tudod mit főzz a randira, egy rohanós hétköznapon vagy a családnak hétvégén: a tészta mindig kisegít a bajból Forrás: Pexels / Pixabay
Van egy étel, amely házi készítésben még finomabb, de szerencsére száraz formájában is isteni fogások készülhetnek belőle. Ez pedig nem más, mint a tészta, amely számtalan módon variálható, és ha hihetünk az olaszoknak, sosem megy ki a divatból! Mit főzz ki belőle? Mutatjuk a mi kedvenceinket!

A tésztával kapcsolatban gyakran él az emberek fejében az a tévhit, hogy szénhidráttartalma miatt nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, és hízhatunk tőle. Pedig mértékkel fogyasztva és megfelelő alapanyagokkal társítva abszolút nem kell a tiltólistás ételek között számon tartanod, sőt, isteni fogásokat is készíthetsz belőle.

De először is: lássuk, hogy miért is szeretjük annyira a tésztát?

Változatos

Fusili, penne, spagetti, makaróni, és akkor még nem is beszéltünk a lasagne-ről! Számtalan fajtája miatt a tészta az egyik legjobban variálható étel, így neked már csak azt kell eldöntened, hogy melyik a kedvenc fajtád mind közül, és milyen szósszal, pestóval és egyéb hozzávalóval teszed még finomabbá!

Jóllaksz tőle

A korábban említett magas szénhidráttartalom mellett a tészta glikémiás indexe alacsony, így fogyasztása után akár több órán át energiával látja el a szervezeted. Így nemcsak a kaja kómát kerülheted el ebéd után, de akár hatékonyabb is lehetsz a délutáni munkavégzés vagy egyéb teendők során!

Gazdagon variálhatod zöldségekkel és egyéb egészséges hozzávalókkal

Azt mondják, hogy legalább napi 5 adagot kellene fogyasztanunk gyümölcsből és zöldségből a kiegyensúlyozott étkezés érdekében, de ezt a gyakorlatban sajnos nem olyan egyszerű kivitelezni. Azonban ha a zöldségeket a tésztához használt ragukba rejted, azzal sokkal könnyebbé teheted ezt a feladatot, úgy, hogy közben igazán finom falatokat fogyasztasz majd! Arról nem is beszélve, hogy ezzel a technikával a gyerekek számára akár észrevétlenné vagy jobban fogyaszthatóvá válnak majd azok a zöldségek is, amelyeket magukban nem szívesen kóstolnak meg.

Forrás: Pexels / Lisa Fotios
A tésztát szinte mindenki szereti. Neked melyik a kedvenc tésztafajtád?

Hallal fogyasztva nemcsak isteni, de nagyon egészséges is

Nem véletlenül zengenek ódákat arról, hogy mennyire fontos a gyakori halfogyasztás, hiszen a halak tele vannak a szervezet számára számos pozitív hatással bíró omega-3 zsírsavakkal. Ezek az egészséges zsírsavak nemcsak a szív- és az érrendszer, hanem az agy és a szem egészségéhez is hozzájárulhatnak, és még a magas vérnyomás ellen is felveszik a harcot. Ezért ha hallal vagy rákkal dobod fel a kedvenc tésztáidat, azzal az egészségedért is rengeteget teszel!

Fehérjében gazdag

Ha kiemelt figyelmet fordítasz a testedzésre, akkor biztosan tudod, hogy a fehérje mennyire fontos az izomnövekedés szempontjából, de segítségével az immunrendszeredet is megerősítheted. De ha nem éppen az izomépítés a célod, viszont szeretnéd, ha szervezeted több fehérjéhez jutna, bátran választhatsz a magas fehérjetartalmú tészták közül.

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogyan variálhatod a tésztát úgy, hogy sose váljon unalmassá, nézd végig a galériában!