Szőlőtorta

Borítókép: Szőlőtorta
Klasszikus őszi tortarecept – akár szülinapi zsúrba is.

Elkészítési idő: 40 perc (plusz 1 óra hűtés), sütési idő: 25 perc

Hozzávalók:
30 deka liszt
♦20 deka vaj
♦ 80 deka kristálycukor
♦ csipetnyi só, 1 tojás
♦ 2 kávéskanál reszelt citromhéj
♦ 1 kiló magnélküli csemegeszőlő
♦ porcukor a díszítéshez.

A marcipánhoz:
♦ 20 deka finomra darált mandula
♦ 5 deka porcukor
♦ 1-2 kávéskanál rózsavíz
♦ 2 evőkanál víz.

A krémhez:
♦ 2 tojássárgája
♦ 10 deka kristálycukor
♦ 2 és fél deci tejszín

1. A lisztet, a szobahőmérsékletű, feldarabolt vajat, a sót, a tojást és a citromhéjat mixerben dolgozd össze, de ne túlozd el – inkább majd deszkán gyúrd simára.

2. Vajazz ki egy 30 centi átmérőjű tortaformát. Belisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát (ha nem jó az állaga, hűtsd be egy kicsit) akkorára, hogy ki tudd vele bélelni az edényt úgy, hogy a tészta ne érjen fel az edény széléig. Cakkozd ki a szélét az ujjaddal, aztán hűtsd be egy órára.

3. Melegítsd elő a sütőt 200–220 fokra, a sütőpapírral letakart tésztaüreget töltsd ki babbal vagy rizzsel, és süsd kábé 20 percig, míg meg nem barnul.

4. Közben készítsd el a marcipánt: minden hozzávalót jól keverj össze. Amikor a tészta megsült és kihűlt, távolítsd el a babot és a sütőpapírt, aztán a marcipánt kend szét a tésztán.

5. A krémhez a tojássárgáját addig verd a cukorral, míg ki nem fehéredik, ekkor keverd hozzá a tejszínt, és nagyon kis lángon melegítsd, amíg sűrűsödni nem kezd. Óvatosan, hogy fel ne forrjon, mert akkor rántotta lesz belőle! Hagyd hűlni és öntsd rá a marcipánra.

6. Szórd szét a szőlőszemeket a torta tetején és szitálj rájuk porcukrot.

Szöveg és fotó: Éva magazin