Autentikus svéd húsgolyók tejszínes szószban – nyami!

recept,svéd húsgolyó,ikea Forrás: GettyImages
Ha nincs kedvetek elbumlizni az Ikeáig, ajánlunk egy házi készítésű svéd húsgolyó receptet.

30 perc alatt kész és a család újra és újra követelni fogja ezt a hamisítatlan svéd húsgolyó receptet:

Svéd húsgolyók házilag
Hozzávalók
  • fél kiló darált marhahús
  • 30 g pankómorzsa
  • 1 ek petrezselyem (feldarabolva)
  • 1/4 tk őrölt szegfűbors
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 30 g hagyma (apróra vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (összenyomkodva)
  • késhegynyi bors
  • 1/2 tk só
  • 1 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 ek vaj
  • 3 ek liszt
  • 0,5 l marhahúsleves
  • 25 ml tejszín (zsíros)
  • 1 ek Worcestershire-szósz
  • 1 tk dijoni mustár
  • további só (ízlés szerint)
  • további bors (ízlés szerint)

Ezekből a húsgolyókból annyiféle íz szabadul fel a szádban, hogy soha többet nem akarod majd készen venni őket.

1. lépés
Egy tálban alaposan keverd össze a darált marhahúst, a pankót, a petrezselymet, a szegfűborsot, a szerecsendiót, a hagymát, a fokhagymát, a borsot, a sót és a tojást.
2. lépés
Készíts az elegyből 12 nagy vagy 20 kisebb húsgolyót. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel az olívaolajat és egy evőkanál vajat. Mehetnek bele a golyók: folyamatosan forgasd őket, amíg minden oldalukon meg nem barnulnak. Szedd ki őket egy tányérra és fedd le.
3. lépés
A maradék vajat és a lisztet add hozzá a serpenyőhöz és kevergesd, amíg meg nem barnul. Lassan öntsd bele a marhahúslevest és a tejszínt. Majd öntsd bele a tálba a Worcestershire-szószt és a mustárt és rotyogtasd, amíg sűrűsödni nem kezd. Ízlés szerint sózd és borsozd.
4. lépés
Tedd vissza a húsgolyókat a serpenyőbe még 1-2 percre. Tésztával vagy rizzsel körítve tálalhatod.

Ha szereted a KFC-s csirkét, mutatjuk, hogyan készíthetsz otthon ízélményre a megszólalásig hasonlító, de jóval egészségesebb, fűszeres panírban sült csirkét.