Autentikus svéd húsgolyók tejszínes szószban – nyami!

Ha nincs kedvetek elbumlizni az Ikeáig, ajánlunk egy házi készítésű svéd húsgolyó receptet.
30 perc alatt kész és a család újra és újra követelni fogja ezt a hamisítatlan svéd húsgolyó receptet:

Svéd húsgolyók házilag
Hozzávalók
- fél kiló darált marhahús
- 30 g pankómorzsa
- 1 ek petrezselyem (feldarabolva)
- 1/4 tk őrölt szegfűbors
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 30 g hagyma (apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (összenyomkodva)
- késhegynyi bors
- 1/2 tk só
- 1 tojás
- 1 ek olívaolaj
- 5 ek vaj
- 3 ek liszt
- 0,5 l marhahúsleves
- 25 ml tejszín (zsíros)
- 1 ek Worcestershire-szósz
- 1 tk dijoni mustár
- további só (ízlés szerint)
- további bors (ízlés szerint)
Ezekből a húsgolyókból annyiféle íz szabadul fel a szádban, hogy soha többet nem akarod majd készen venni őket.
1. lépés
Egy tálban alaposan keverd össze a darált marhahúst, a pankót, a petrezselymet, a szegfűborsot, a szerecsendiót, a hagymát, a fokhagymát, a borsot, a sót és a tojást.
2. lépés
Készíts az elegyből 12 nagy vagy 20 kisebb húsgolyót. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel az olívaolajat és egy evőkanál vajat. Mehetnek bele a golyók: folyamatosan forgasd őket, amíg minden oldalukon meg nem barnulnak. Szedd ki őket egy tányérra és fedd le.
3. lépés
A maradék vajat és a lisztet add hozzá a serpenyőhöz és kevergesd, amíg meg nem barnul. Lassan öntsd bele a marhahúslevest és a tejszínt. Majd öntsd bele a tálba a Worcestershire-szószt és a mustárt és rotyogtasd, amíg sűrűsödni nem kezd. Ízlés szerint sózd és borsozd.
4. lépés
Tedd vissza a húsgolyókat a serpenyőbe még 1-2 percre. Tésztával vagy rizzsel körítve tálalhatod.