Sütőtökös-fahéjas csiga juharszirupos mázzal

sütőtökös-fahéjas csiga,desszert,édesség Forrás: A Cozy Kitchen
Tőled valószínűleg nem cukorkát fognak követelni a halloweenezők, ha megérzik ennek a kiadós édességnek az illatát.

Ne tévesszen meg ennek a receptnek a hossza: a munka java része a hozzávalók kikeveréséből áll, a tésztagyúráshoz pedig befoghatsz lelkes önkénteseket is (remek módja a fölös energia levezetésének, ősszel az sosem hátrány). Az elkészítésből a legtöbb idő a tészta kelesztésével megy el, de a türelmeteknek meglesz a jutalma: igazi őszi illatú-aromájú édességet kaptok a délutáni kávé vagy a séta utáni desszertezés mellé.

Sütőtökös-fahéjas csiga juharszirupos mázzal

sütőtökös-fahéjas csiga
Forrás: A Cozy Kitchen

Előkészítés: 30 perc

Sütési idő: 23 perc

Elkészítési idő: 2 óra 53 perc

Hozzávalók (8 főre):

A tésztához:

• 0,6 dl langyos tej

• 1 evőkanál szárazélesztő

• 450 g liszt

• 2 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék (mehet bele őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió és nem érdemes kihagyni a kardamomot sem)

• 1 teáskanál nagyszemű engeri só

• 115 g sütőtökpüré (a sütőtököt így készítsd el, majd mérd ki az adagot a tökhúsból és néhány evőkanáll vízzel pürésítsd)

• 3 evőkanál kristálycukor

• 1 nagy tojás

• 115 g sótlan vaj

A fahéjas töltelékhez:

• 115 g szobahőmérsékletű vaj

• 2 evőkanál őrölt fahéj

• 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (lásd fent)

• 65 g barna cukor

• 1 teáskanál vaníliakivonat

• egy csipet nagyszemű tengeri só

A juharszirupos mázhoz:

• 3 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vaj

• 110 g szobahőmérsékletű krémsajt

• 165 g porcukor

• 1 teáskanál juharszirup

• ¼ teáskanál vaníliakivonat

• egy csipet nagyszemű tengeri só

• 1 evőkanál sűrű tejszín

Elkészítés:

Tészta:

1. Önstd egy nagy tálba vagy a konyhai robotgép keverőtáljába a langyos tejet. Keverd hozzá az élesztőt és hagyd állni 8 percig, amíg habos nem lesz. Ezalatt kockázd fel a vajat és verd fel a tojást.

2. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót.

3. Keverd hozzá a felfuttatott tejhez a tökpürét, a cukrot és a tojást. Add hozzá a lisztes keveréket. Tedd fel a dagasztókart a robotgépre és alacsony fokozaton dolgozd meg a hozzávalókat, amíg a tészta el nem kezd összeállni. Lassan add hozzá a kockákra vágott vajat – még mindig ne kapcsold ki a robotgépet.

4. Közepes fokozaton dagaszd a tésztát körülbelül 5 percig. Ha kézzel dagasztasz, akkor további 10–15 percig kell még dolgoznod. Az eleinte morzsás és széteső tésztának ezalatt teljesen simává össze kell állnia és nem szabad ragadósnak lennie. (Kis liszttel segíthetsz, ha mégis így lenne.) Vedd ki a tésztát a tálból (távolítsd el belőle a dagasztókart, ha azzal dolgoztál) és formálj golyót belőle.

5. Tedd át a tésztagolyót egy sima, kissé kizsírozott tálba (ha a lisztes tálat kitörlöd papírtörlővel és kizsírozod, tökéletes lesz). Takard le műanyag fóliával vagy tiszta konyharuhával és tedd félre kelni 2 órára (egy éjszakára és félreteheted, de akkor tedd hűtőbe).

Töltelék:

1. A konyhai robotgép táljában vagy egy közepes tálban a keverővel vagy egy villával dolgozd össze a vajat, a fahéjat, a fűszerkeveréket, a barna cukrot a vaníliát és a sót. Keverd teljesen simára.

Így állítsd össze a csigákat:

1. Vedd ki a tésztát a tálból. Szórj meg egy kis liszttel egy tiszta munkafelületet (gyúródeszkát vagy a konyhapultot) és helyezd a tésztát a közepére. Kissé lisztezd be a nyújtófát is és nyújtsd ki vele a tésztát 3 mm vastag, kb. 40X50 centiméteres téglalappá (persze nem kell teljesen szabályosnak lennie).

2. Kanalazd a tölteléket a tésztára és kend el rajta egyenletesen, vékony rétegben. A széleken 1,5 cm-t hagyj szabadon. A hozzád közelebb eső hosszabbik oldalról kezdd el felcsavarni a tésztát. Felezd el keresztben a kapott tekercset és tedd át egy vágódeszkára. Tedd a fagyasztóba 10 percre. Ezután könnyebb lesz felszeletelni.

3. Vedd ki a mélyhűtőből és vágd fel a tekercseket 5 cm vastag szeletekre. Kb. Kilencet kell kapnod. A végeket vágd le, azzal kipótolhatod ott, ahol vékonyabb a tészta.

4. Tedd a fahéjas csigákat egy kivajazott sütőlapra. Takard le konyharuhával és hagyd kelni 45 percet.

5. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Süsd a csigákat 18–20 percig.

Máz:

1. A konyhai mixer táljában a keverő tartozékkal dolgozd simára a vajat és a krémsajtot. Add hozzá az átszitált porcukrot, a juharszirupot, a vaníliát, a sót és a sűrű tejszínt. Kb. 1 percig verd, amíg könnyű és habos nem lesz.

Forrás: A Cozy Kitchen

Ha már megsütöttél a fahéjas csiga miatt egy egész tököt, ne vesszen kárba a maradék sem: