Socca pizza: gyors, könnyű és lisztmentes mediterrán alternatíva

Borítókép: Socca pizza: gyors, könnyű és lisztmentes mediterrán alternatíva
Próbáld ki ezt a vegán és gluténmentes specialitást csicseriborsólisztből. (Ai persze szabadon variálható sajttal, húsfélékkel is.)

A pizza, ha jól és hozzáértően készítik, friss, autentikus hozzávalókból, egyáltalán nem feltétlenül egészségtelen fogás. De ha éppen lisztmentes diétán vagyunk – akár mert fogyni próbálunk, akár lisztérzékenység okán –, akkor is léteznek alternatívák, amelyekkel ki lehet váltani a fehér lisztet. Az egyik ilyen hozzávaló a csicseriborsóliszt, amit pár száz forintért lehet kapni bioboltokban. A csicseriborsólisztből készült socca (a francia Riviérán hívják így, Genova környékén a farinata, Toszkánában a cecina nevet viseli) különlegessége, hogy csak a tésztájába kell olaj, tűzforró serpenyőben sütve nem kell további olajat hozzáadni, ráadásul nagyon kevés hozzávalóból készül. Az íze elsőre talán kicsit szokatlan lehet, de magam már az első alkalom után tudtam, hogy a socca állandó helyet kap a repertoáromban. Íme, egy egyszerű, vegán változat:

Elkészítési idő: 60 perc előkészítés + 30 perc
Socca pizza (vegán)
Hozzávalók
  • 2 bögre csicseriborsóliszt
  • 1 ek + 1 tk olívaolaj (szétválasztva)
  • 2 bögre víz
  • 1/4 tk só
  • csipet őrölt feketebors
  • fél bögre vöröshagyma (felszeletelve)
  • 1 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva)
  • 2 nagy fej gomba (például csiperke)
  • fél bögre mirelit kukorica (felengedve)
  • 2 nagy marék rukola
  • 2 ek friss bazsalikomlevél (felaprítva)
  • egy marék kesudió (ízlés szerint pirítva vagy nyersen)
1. lépés
Keverd fel a csicseriborsólisztet a vízzel, a sóval és a borssal, valamint 2 tk olívaolajjal, majd hagyd állni 30–60 percen át.
2. lépés
Melegítsd fel a sütőt 250 fokra és egy nagy serpenyőt forrósíts fel benne a fémrácsra helyezve, amely felülről a második vagy harmadik fokon van. Hagyd így bent a serpenyőt 5-6 percig.
3. lépés
Óvatosan vedd ki a serpenyőt a sütőből (vigyázz, a hőálló fogantyú most nem hőálló!), és öntsd bele a csicseriborsólisztes keverék felét. Tedd vissza a sütőbe és süsd kb. 3 percig, amíg meg nem barnul. Ha jó forró a serpenyő, nem kell alá olaj, a kész socca magától és egyben leválik róla. Ha kész, ismételd meg ugyanezt a tészta másik felével.
4. lépés
Ezalatt egy másik serpenyőben készítsd el a feltétet: olívaolajon pirítsd meg a hagymát lágy, porhanyós állagúra (úgy 7 percig). Vedd ki a hagymát, tedd félre, majd párold meg ugyanebben a serpenyőben a fokhagymát és a felszeletelt gombát 5 percen át. Vedd a lángot közepesre és tedd vissza a hagymát, majd a rukolával és a kukoricával együtt kevergesd még pár percig, amíg a kukorica forró nem lesz.
5. lépés
Egyenletesen rendezd el a zöldségeket a pizzán, majd friss bazsalikommal és kesudióval megszórva tálald.