Socca pizza: gyors, könnyű és lisztmentes mediterrán alternatíva
A pizza, ha jól és hozzáértően készítik, friss, autentikus hozzávalókból, egyáltalán nem feltétlenül egészségtelen fogás. De ha éppen lisztmentes diétán vagyunk – akár mert fogyni próbálunk, akár lisztérzékenység okán –, akkor is léteznek alternatívák, amelyekkel ki lehet váltani a fehér lisztet. Az egyik ilyen hozzávaló a csicseriborsóliszt, amit pár száz forintért lehet kapni bioboltokban. A csicseriborsólisztből készült socca (a francia Riviérán hívják így, Genova környékén a farinata, Toszkánában a cecina nevet viseli) különlegessége, hogy csak a tésztájába kell olaj, tűzforró serpenyőben sütve nem kell további olajat hozzáadni, ráadásul nagyon kevés hozzávalóból készül. Az íze elsőre talán kicsit szokatlan lehet, de magam már az első alkalom után tudtam, hogy a socca állandó helyet kap a repertoáromban. Íme, egy egyszerű, vegán változat:
- 2 bögre csicseriborsóliszt
- 1 ek + 1 tk olívaolaj (szétválasztva)
- 2 bögre víz
- 1/4 tk só
- csipet őrölt feketebors
- fél bögre vöröshagyma (felszeletelve)
- 1 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva)
- 2 nagy fej gomba (például csiperke)
- fél bögre mirelit kukorica (felengedve)
- 2 nagy marék rukola
- 2 ek friss bazsalikomlevél (felaprítva)
- egy marék kesudió (ízlés szerint pirítva vagy nyersen)