5 étel, aminek vegetáriánus változata jobb, mint az eredeti!

Bár a veganuár, vagyis a vegán január véget ért, azért nemcsak az év első hónapjában érdemes hanyagolni a húsos ételeket. Ha az összes állati eredetű élelmiszer kizárása túl sok lemondással jár számotokra, vagy túlságosan bonyolítja a menütervezést és bevásárlást, akkor ne feszülj meg, azzal is sokat tehetsz egészségetekért, ha vegetáriánus fogásokat készítesz. Ezeknél csupán a húst helyettesítik alternatív megoldással, de ha jól válogatjuk össze az alapanyagokat, senki nem fogja hiányát érezni.
A szervezetünk hús nélkül is hozzá tud jutni például a szükséges fehérjéhez, hiszen a hüvelyesek is (mint a lencse, csicseriborsó vagy bab) remek proteinforrásnak számítanak. Ezek emésztése ráadásul kevésbé terheli meg a bélrendszert. És ha már az emésztő szervekről van szó, a vegetáriánus étrend mellett szól, hogy a zöldségekben található nagyobb mennyiségű rost jó hatással van a belekre, optimalizálja az anyagcserét, csökkenti az emésztőrendszeri betegségek (vastagbélrák, aranyér) kialakulásának esélyét.

De meg kell említeni azt is, hogy a húsmentes ételek nemcsak a testünknek, hanem a bolygónknak is jót tesznek. A húsipar ugyanis jelentős környezeti terhelést jelent: hatalmas mennyiségű vizet és termőföldet igényel, valamint jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár. Például 1 kg marhahús előállításához körülbelül 15 000 liter víz szükséges, míg ugyanennyi zöldséghez ennek a töredéke elegendő. Az egyelőre még vitatott, hogy a növényi alapú húspótlók mekkora ökológiai lábnyommal rendelkeznek, illetve hosszú távú fogyasztásuk mennyire számít egészségesnek, de ezek nélkül is lehet laktató, ízletes vega fogásokat készíteni.