Ettél már igazi osztrák császármorzsát? Így készítsd el!

Borítókép: Ettél már igazi osztrák császármorzsát? Így készítsd el! Forrás: Getty Images
Ha életedben ettél már finom császármorzsát, akkor ha azt mondom kaiserschmarrn, tudod miről beszélek. Az itthon ismeretes változat nyomába se érhet az osztrák testvérének. Megmutatom nektek, hogyan tudtok igazi császármorzsát készíteni otthon!

Nagy valószínűséggel vagy egy sípálya hüttéjében vagy valahol Németországban fogyasztottad el életed első igazi, utólérhetetlenül finom, szuperfrenetikus császármorzsáját. De legyünk őszinték: az eredeti étel közel sem morzsa állagú.

Emlékszem gyerekkoromban párszor vettünk mirelit császármorzsát, ami egy borzasztó emlékalapot ágyazott meg. Apró, félig nyers tésztára emlékeztető rögök, amiket a lekvár barrikádozott el a tányér szélén. Telt-múlt az idő -a mirelit császármorzsa emlékével- majd amikor férjhez mentem egy német férfihoz és vele együtt megismertem "A" császármorzsát, új értelmet nyert bennem ennek az ételnek a fogalma. Azóta rendszeresen készül nálunk Kaiserschmarrn, amit a gyerekeim autentikusan, hütte hangulatot és sípályít idéző szerelésben fogyasztják el néhanapján.

Forrás: Seufert-Szántó Orsolya/BorsaBox

Ferenc József kedvence

Több történet is kering a császármorzsa eredetéről, viszont egy biztos: ez az étel I. Ferenc Józsefről kapta a nevét. Nagy szeretettel fogyasztotta a császár ezt az ételt könnyű ebédként, desszertként. Az egyik legromantikusabb történet szerint a császár és felesége az Alpokban járt, amikor is betértek egy gazdához.

A gazda oly meglepődött azon, hogy a császárt fogadhatja szerény hajlékában, hogy minden földi jót amilye, volt a serpenyőbe ütött; egy finom palacsintával szeretett volna kedveskedni. Ámde annyira remegett a keze, hogy a piruló tésztát összekutyulta. Nem volt más választása, azt tálalta fel. Hogy álcázza a gazda, a rondára sikerült nagy "palacsintát", lekvárt tett a tetejére. A császárnak annyira megízlett az étel, hogy onnantól kezdte ilyen ételt kért a szakácsától, amit el is neveztek Kaiserschmarrn-nak.

De milyen?

Milyen az igazi oszták császármorzsa? Belül könnyű, kívül kérges és nagy darabokba vágva tálalják. A titka abban rejlik, hogy gríz és liszt is van benne, több tojással készül. A fehérjét kemény habbá verik, hagyják szusszanni a tésztát, majd olajon kisütik. Na de jöjjön a recept!

Osztrák Kaiserschmarrn- Császármorzsa

Hozzávalók:

200 ml LISZT

200 ml GRÍZ

4 dl TEJ

25 g MAZSOLA

40 g CUKOR

3 TOJÁS

csipet SÓ

3 ek. OLAJ

Elkészítése:

  1. A lisztet, a grízt, a mazsolát, a tejet keverd össze egy nagy tálban, majd tedd a hűtőbe egy órát pihenni.
  2. Az egy óra lejárta körül üsd fel a három tojást és válaszd szét őket sárgájára, fehérjére.
  3. A sárgáját keverd össze a cukorral és a sóval.
  4. Vedd ki a hűtőből a folyékony tésztát és keverd hozzá az előbb kikevert sárgáját.
  5. Verd fel kemény habbá a tojásfehérjét.
  6. Finom mozdulatokkal keverd a tésztához a felvert fehér habot.
  7. A serpenyőbe mérd bele a 3 ek. olajat, forrósítsd középhőmérsékletűre, majd öntsd bele a tésztát a serpenyőbe. Akkor nyúlj a tésztához, amikor azt tapasztalad, hogy az olajon annyira megkérgesedett már, hogy egy határozott mozdulattal- mint egy palacsintát- át tudod fordítani a másik oldalára. Amikor mindkét oldal megpirul, vágd fel lapos fakanállal apróbb darabokra. Hagyd egy kicsit így is sülni, majd szedd tányérra.
  8. Porcukrozd meg a tetejét, majd ízlés szerint válassz hozz lekvárt. A szilva, áfonya lekvár isteni hozzá :)