
Ettél már igazi osztrák császármorzsát? Így készítsd el!
Nagy valószínűséggel vagy egy sípálya hüttéjében vagy valahol Németországban fogyasztottad el életed első igazi, utólérhetetlenül finom, szuperfrenetikus császármorzsáját. De legyünk őszinték: az eredeti étel közel sem morzsa állagú.
Emlékszem gyerekkoromban párszor vettünk mirelit császármorzsát, ami egy borzasztó emlékalapot ágyazott meg. Apró, félig nyers tésztára emlékeztető rögök, amiket a lekvár barrikádozott el a tányér szélén. Telt-múlt az idő -a mirelit császármorzsa emlékével- majd amikor férjhez mentem egy német férfihoz és vele együtt megismertem "A" császármorzsát, új értelmet nyert bennem ennek az ételnek a fogalma. Azóta rendszeresen készül nálunk Kaiserschmarrn, amit a gyerekeim autentikusan, hütte hangulatot és sípályít idéző szerelésben fogyasztják el néhanapján.

Ferenc József kedvence
Több történet is kering a császármorzsa eredetéről, viszont egy biztos: ez az étel I. Ferenc Józsefről kapta a nevét. Nagy szeretettel fogyasztotta a császár ezt az ételt könnyű ebédként, desszertként. Az egyik legromantikusabb történet szerint a császár és felesége az Alpokban járt, amikor is betértek egy gazdához.
A gazda oly meglepődött azon, hogy a császárt fogadhatja szerény hajlékában, hogy minden földi jót amilye, volt a serpenyőbe ütött; egy finom palacsintával szeretett volna kedveskedni. Ámde annyira remegett a keze, hogy a piruló tésztát összekutyulta. Nem volt más választása, azt tálalta fel. Hogy álcázza a gazda, a rondára sikerült nagy "palacsintát", lekvárt tett a tetejére. A császárnak annyira megízlett az étel, hogy onnantól kezdte ilyen ételt kért a szakácsától, amit el is neveztek Kaiserschmarrn-nak.
De milyen?
Milyen az igazi oszták császármorzsa? Belül könnyű, kívül kérges és nagy darabokba vágva tálalják. A titka abban rejlik, hogy gríz és liszt is van benne, több tojással készül. A fehérjét kemény habbá verik, hagyják szusszanni a tésztát, majd olajon kisütik. Na de jöjjön a recept!
Osztrák Kaiserschmarrn- Császármorzsa
Hozzávalók:
200 ml LISZT
200 ml GRÍZ
4 dl TEJ
25 g MAZSOLA
40 g CUKOR
3 TOJÁS
csipet SÓ
3 ek. OLAJ
Elkészítése:
- A lisztet, a grízt, a mazsolát, a tejet keverd össze egy nagy tálban, majd tedd a hűtőbe egy órát pihenni.
- Az egy óra lejárta körül üsd fel a három tojást és válaszd szét őket sárgájára, fehérjére.
- A sárgáját keverd össze a cukorral és a sóval.
- Vedd ki a hűtőből a folyékony tésztát és keverd hozzá az előbb kikevert sárgáját.
- Verd fel kemény habbá a tojásfehérjét.
- Finom mozdulatokkal keverd a tésztához a felvert fehér habot.
- A serpenyőbe mérd bele a 3 ek. olajat, forrósítsd középhőmérsékletűre, majd öntsd bele a tésztát a serpenyőbe. Akkor nyúlj a tésztához, amikor azt tapasztalad, hogy az olajon annyira megkérgesedett már, hogy egy határozott mozdulattal- mint egy palacsintát- át tudod fordítani a másik oldalára. Amikor mindkét oldal megpirul, vágd fel lapos fakanállal apróbb darabokra. Hagyd egy kicsit így is sülni, majd szedd tányérra.
- Porcukrozd meg a tetejét, majd ízlés szerint válassz hozz lekvárt. A szilva, áfonya lekvár isteni hozzá :)