Olcsó ételek: 5 finom, pénztárcabarát fogás, nem csak hó végére
Ezer és egy oka lehet, hogy miért szemezgetsz inkább az olcsó ételek közül, de egy biztos: több szempontból sincs könnyű dolgod. Nyilván nem akarod, hogy a család lemondásként élje meg, ha „filléres” fogások kerülnek az asztalra, de azt sem, hogy háromfélét kelljen főznöd, mert amit a férjed megeszik, arról a gyerekek hallani se akarnak, vagy fordítva. És az is biztos, hogy nem szeretnél egész nap a konyhában sürögni-forogni. A cél tehát egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptek hozzáadása a gyűjteményedhez, amelyekkel tényleg pénztárcabarát „mindenki kedvencei” fogásokat készíthetsz.
Lehetetlen küldetés? Ha átgondolod, mi minden nem sorolható már az olcsó ételek közé, ami nem is olyan régen még ide tartozott, a sajtos-tejfölös tésztától a rakott krumpliig –, bizony, annak érezheted. De szerencsére van néhány recept, amit még mindig ki lehet hozni, ha nem is fillérekből, de akár hó végén is elérhető áron. Lássuk is ezeket!
Olcsó, finom és a szoptatást is segítheti a rántott leves
Kevesen ismerik, pedig az egyik legolcsóbb étel a rántott leves. Ráadásul nemcsak pénztárcabarát, hanem tényleg pillanatok alatt össze is dobható. Nem mellesleg nagyon finom, és a hűvösebb napokon jól átmelegít. Ha pedig még szoptatod a babádat, különösen ajánljuk, mert a tejtermelést is segítheti.
Hozzávalók: olaj, liszt, pirospaprika, só, bors, néhány szelet kenyér
Elkészítés: az olajból, a lisztből és a pirospaprikából készíts rántást. Öntsd fel vízzel, sózd, borsozd, majd forrald fel, és főzd néhány percig. Vágj le néhány szelet kenyeret, darabold fel kis kockákra, és pirítsd meg a sütőben, ezzel tálald a kész levest.
Vegán fogás: borsópörkölt, az olcsó ételek királynője
Akár a Nagymamádtól, akár egy barátnődtől, akár az internetről lesed el a receptet, egy biztos: a borsópörkölt nem okoz csalódást – sem neked, sem a családnak, sem pedig a pénztárcádnak.
Hozzávalók: egy fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, fél kg zöldborsó (mindegy, hogy fagyasztott, konzerv vagy friss, a legolcsóbb tökéletes) – kapcsolódó cikk ötlet: https://www.evamagazin.hu/recept/15-perces-zoldborsos-csirke-martha-stewart-modra , esetleg egy kis növényi tejföl, ha van otthon. Köretnek tökéletes választás lehet a tojásmentes tészta.
Elkészítés: a hagymát vágd apró kockákra, hevítsd üvegesre az olajon, sózd, borsozd, majd jöhet rá a zöldborsó és a pirospaprika. Ha fagyasztott borsót használsz, csak nagyon kevés vizet löttyents alá, mert fog még levet engedni. 12-15 perc alatt főzd készre. Ha ráncosak a borsószemek, akkor biztosan kész van a borsópörköltöd. Főzd ki mellé a tésztát, és ha van otthon növényi tejfölöd, egy kicsit tehetsz rá, de enélkül is nagyon finom lesz!
A pizzáról sem kell lemondanotok, csak azért, mert szorosabb a nadrágszíj. A legolcsóbb pizza recept nemcsak pénztárcakímélő, hanem a végeredmény ráadásul nagyon finom is! Mindössze két csésze liszt, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál élesztő, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só és ¾ bögre víz kell a tésztához. Gyúrd össze, keleszd 35-40 percig meleg helyen, majd nyújtsd ki. Tegyél rá választott feltéteket – a paradicsomszószt megoldhatod hámozott vagy passzírozott paradicsomkonzerv és otthon talált olasz fűszerek felhasználásával, de a mirelit zöldségek és a bolti felvágottak is mindig viszonylag olcsó opciót jelenthetnek. Ha megvagy a feltétekkel, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Paprikás krumpli, az egész család kedvence
A finom, laktató, olcsó ételek kínálatában nem túlzás mindenki egyik legnagyobb kedvencének nevezni a paprikás krumplit. Kolbász és virsli nélkül is megállja a helyét, de ha ezekből van otthon, és dobsz egy kicsit az ételbe, megdrágítja ugyan némileg, de finomabb is lesz a végeredmény. Ha viszont elmarad, a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók: 1 kg krumpli, két kis fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika
Elkészítés: a hagymát pucold meg és vágd apró kockákra, majd párold üvegesre az olajon. Húzd félre a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a meghámozott, kis szeletekre vagy kockákra vágott krumplit. Önts rá annyi vizet, ami pont ellepi, aztán sózd, borsozd és főzd addig, míg a krumpli megpuhul. Friss kenyérrel tálald, kínálj mellé savanyúságot és csípős paprikát.
Maradékmentő finomság: csilisbab
Ha maradt a fagyasztóban egy kis darálthús, amit lassan tényleg ideje elhasználni, és konzervekkel is jól el vagytok látva, akkor legyen holnap csilisbab az ebéd! A legegyszerűbben és legolcsóbban így készítheted el, hogy a végeredmény az ízélményből azért ne veszítsen.
Hozzávalók: egy nagy fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, 1 tesákanál pirospaprika, egy kevés őrölt csilipaprika, 10 dkg paradicsompüré, 500 gramm darálthús, 2 db vörösbab konzerv és egy kukorica konzerv.
Elkészítés: A hagymát vágd apró kockákra, majd kezdd el megpirítani az olajon. Add hozzá a fokhagymát, majd pár másodperc múlva húzd félre a tűzről, szórd bele a pirospaprikát, és önts hozzá egy kis vizet (maximum 4-5 decit, több nem kell). Mehet bele a darálthús, tedd vissza a tűzhelyre, és pirítsd fehéredésig. Add hozzá a paradicsompürét, a leszűrt babot és a kukoricát. Sózd, borsozd, szórd meg csilipaprikával (ha mindenki szereti), és 8-10 perc alatt főzd készre.
Az olcsó ételek után egy finom desszert: lekváros bukta
Ne maradjon ki a desszert csak azért, mert spórolni szeretnél: jöhet egy isteni lekváros bukta, amiből nem csak a gyerekek kérnek majd repetát? Mi azért is szeretjük, mert ami megmarad másnapra, az tökéletes lesz reggelire vagy tízóraira.
Hozzávalók: A tésztához szükséged lesz 3 dl langyos tejre, 3 evőkanál cukorra, 60 dkg lisztre, másfél dl napraforgó olajra, 1 tojásra, 1 tasak instant élesztőre, 1 csomag vaníliás cukorra. A töltelékhez pedig legalább 10-15 dkg lekvárral számolj.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd tedd be keleszteni 30-40 percre a 40 fokos sütőbe. Ha megkelt, borítsd ki nyújtódeszkára, és nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra. Ha megvagy, vágd el nagyjából egyenlő nagyságú kis téglalapokra (12-15 darabot is kihozhatsz belőle). Mindegyikre tegyél egy-egy evőkanál lekvárt, majd a széleit hajtsd be, hogy cuki kis buktákat kapj. Tedd őket kikent tepsire, de ne túl szorosan, mert még kelni fognak. A tetejét kend be egy kis tojással, majd 180 fokos sütőben 40-45 percig süsd. Tálald porcukorral megszórva.