Télvégi minestrone

Előkészítés: 10 perc + 1 éjszaka áztatás
Elkészítés: kb. 70 perc
Hozzávalók (4 személyre, de valószínűleg elég lesz másnapra is):
- 30 deka száraz hüvelyes vegyesen (tarkabab, fehérbab, lencse, felesborsó)
- 2-3 nagyobb burgonya
- 3 sárgarépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 doboz (40 dekás) daraboltparadicsom-konzerv
- 10 deka baconszalonna
- olívaolaj
- 1 babérlevél
- szárított zsálya
- szárított bazsalikom
- só, bors
- 1 marék petrezselyemzöld
- reszelt sajt (például parmezán)
Fotó: Lovászi Ildikó
1. Éjszakára áztasd be a hüvelyeseket.
2. Az elkészítés napján aprítsd fel a hagymát. A baconszalonnát vágd csíkokra.
3. Egy nagy szűrővel szűrd le a vizet a hüvelyesekről, és öblítsd át jól őket még egyszer.
4. Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, pirítsd meg benne a baconszalonnát, majd add hozzá a hagymát is és párold üvegesre.
5. Öntsd bele a lecsöpögtetett hüvelyeseket a fazékba, keverd át, aztán öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tedd bele a babérlevelet és a szárított zsályát. Forrald fel a vizet, majd közepes lángon vagy fokozaton főzd kábé egy órán át, illetve addig, amíg a hüvelyesek megpuhulnak.
6. Közben tisztítsd meg a répát és a burgonyát, az előbbit vágd karikákra, az utóbbit kis kockákra. Amikor a bab és társai már majdnem puhák, add hozzá a felaprított zöldségeket is a leveshez.
7. Amikor az összes zöldség megpuhult, mehet a levesbe a paradicsomkonzerv, a bazsalikom, a só és a bors. Főzd még pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
8. Melegen tálald. Aki szereti, a tányérokba szedett leves tetejét megszórhatja reszelt parmezánnal vagy más sajttal.