Szilveszteri mentes keksz Stahl Judittól

Borítókép: Szilveszteri mentes keksz Stahl Judittól Forrás: Körmendi Imre
Mintha nem is mentes lenne...

Nálatok mit kell száműzni a desszertek hozzávalói közül? A lisztet? A tejet, a tejszínt, a túrót? Vagy épp a tojást? Stahl Judit Mentes édességek könyvéből válogattunk néhány csodás finomságot, egyik-másik a karácsonyi menüben is sikert arathat. Ajánlatunk az óév búcsúztatására:

SZILVESZTERI KEKSZ

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes.

Az ízét illetően a mézeskalács mindenmentes alternatívája. De az állaga sűrűbb, a külalakja kicsit vaskosabb. Összességében viszont annyira jó, hogy lehetetlen egyet vagy kettőt enni belőle. Szilveszterre, amikor már mindenkinek elege van a hagyományos mézes sütikből, rengeteget szoktam belőle sütni a bulikra, mert ebből bárki ehet. A mázhoz tojásfehérje helyett aquafabat, a csicseriborsó-konzerv leszűrt levét használom, mert magas növényi fehérjetartalma miatt alkalmas a tojásfehérje kiváltására.

  • 10 dkg natúr mandulavaj
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 4 evőkanál méz
  • 17½ dkg gluténmentes zabpehely
  • 7½ dkg quinoa
  • ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna

A fűszerkeverékhez:

  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 késhegynyi kínai ötfűszerkeverék
  • 1 késhegynyi frissen reszelt
  • szerecsendió

A vaníliás mázhoz:

  • 1½ evőkanál (22,5 ml) csicseriborsó-konzervlé
  • 25 dkg porcukor
  • 2 teáskanál keményítőszirup vagy méz
  • 1 vaníliarúd
  1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsire.
  2. A mandulavajat, a juharszirupot és a mézet egy kis edényben, takaréklángon keverve összeolvasztjuk.
  3. A zabpelyhet egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve enyhén megpirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, lisztfinomságúra őröljük. Ugyanebben a serpenyőben enyhén megpirítjuk a quinoát, aztán kihűtjük, és szintén lisztfinomságúra őröljük.
  4. A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítjük egy tálban. Hozzászórjuk a megőrölt zabpelyhet, a megőrölt quinoát, a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a mandulavajas részt, és az egészből sűrű masszát gyúrunk.
  5. A masszából enyhén nedves kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, és egymástól 3 cm-re helyezzük a tepsiken. Ezután ellapítjuk mindet 0,5 cm vékony korongra.
  6. A kekszeket megsütjük 10 perc alatt, egyik tepsivel a másik után. Csak akkor szedjük le, ha teljesen kihűltek.
  7. A mázhoz a hozzávalókat 5 perc alatt alaposan kidolgozzuk robotgéppel. Pont úgy viselkedik, mint a hagyományos tojásfehérjés cukormáz, és színezhető is.

Kb. 22 db lesz belőle.

Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.

Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

 

 

 

745 Ft

995 Ft