FRUTTIFAGYLALT - mentes nyári édesség Stahl Judittól

Borítókép: FRUTTIFAGYLALT - mentes nyári édesség Stahl Judittól Forrás: Körmendi Imre
Próbáld ki, és aztán mást nem is akarsz majd enni!

Stahl Judit mentes édességei egzotikusak, mégis egyszerűek. Érdemes kipróbálni őket. Már csak az a kérdés, hogy melyik legyen az első, amelyiket elkészíted! Mai ajánlatunk:

FRUTTIFAGYLALT

A hajdani Frutti karamella, amely először a papírba ragadt bele, aztán a fogunkba, a szocialista édességipar gyatra összetevőkből buherált terméke volt. De kit érdekelt? Én iskola előtt, után – és különösen stikában, az órák alatt – örömmel csemegéztem belőle marékszámra. De már akkor sejtettem – bár egyáltalán nem befolyásolta a rajongásomat –, hogy hiába nevezik
gyümölcskaramellának, ilyen ízű gyümölcsöt még a szovjet növénynemesítőknek sem sikerülhetett összehozniuk. Ezután el lehet képzelni a döbbenetem, amikor röpke negyven év múlva a férjem egy nyári napon nem bírta tovább nézni a hűtőben a maradék gyümölcsöket, feldolgozta fagyinak, és kiderült: a sült sárgabarack és eper 2:1 arányú keveréke pici tonkababbal fűszerezve – tehát mindegyik természetes hozzávaló! – megdöbbentően felidézi a hajdani Frutti szeretett műízét.

HOZZÁVALÓK (6-8 adaghoz):

  • 60 dkg friss sárgabarack
  • 30 dkg friss eper
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 biocitrom
  • 1 dl rizstejszín
  • 1⁄4 teáskanál só
  • 1⁄4 teáskanál frissen reszelt tonkabab
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 25×35 cm-es tepsit.
  2. A sárgabarackot magozd ki, és méretétől függően negyedeld el vagy vágd 8-8 cikkbe. Ha az eper túl nagy, vágd félbe vagy negyedekbe.
  3. A barackot, a nádcukrot és a vaníliakivonatot keverd össze a tepsiben, majd adj hozzá 2-3 db 5 cm-es citromhéjat, amelyet hámozókéssel szedhetsz le a citromról.
  4. Tedd be a barackot a sütőbe 25–30 percre, hogy karamellesre süljön. Az utolsó 5 percben vegyítsd hozzá az epret, így az is megsül egy kicsit. Ha mindez kész, hűtsd ki a gyümölcsöket, aztán köszönj el a citromhéjaktól.
  5. Vegyél elő egy botmixert, és a megsütött gyümölcsöket a levükkel együtt pürésítsd össze. Keverd hozzá a rizstejszínt, a sót és a reszelt tonkababot – ezt is lehet botmixerrel. Kész a fagylaltalap.
  6. A fagyialapot alaposan hűtsd ki a hűtőben, majd fagyaszd meg fagylaltgépben.

Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.

Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

 

 

 

745 Ft

995 Ft