Mentes citromos kókusztorta Stahl Judittól

Nálatok mit kell száműzni a desszertek hozzávalói közül? A lisztet? A tejet, a tejszínt, a túrót? Vagy épp a tojást? Stahl Judit Mentes édességek könyvéből válogattunk néhány csodás finomságot, egyik-másik a karácsonyi menüben is sikert arathat. Mai ajánlatunk:
CITROMOS KÓKUSZTORTA
gluténmentes, tejmentes
Gyönyörű és fenséges ízű. A hosszú leírás ellenére nem vészesen időigényes: a tészta 12 percet sül, a krémmel 10 perc az effektív munka, az összeállítás pedig negyedórás. Mivel éppen eperszezonban fotóztuk, eperrel látható, de bármilyen piros bogyós gyümölcs és lekvár kombinációjával előadható, sőt kivivel is szuper.
A piskótához:
- 16 dkg natúr kókuszchips
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- ½ teáskanál gluténmentes sütőpor
- 3 dkg kókuszolaj
- 5 tojás
- ¼ teáskanál só
- 1½ dl juharszirup
A krémhez:
- 12½ dkg kesudió
- 5 nagy biocitrom
- 20 dkg kókuszolaj
- 1 dl juharsziurp
Az összeállításhoz:
- 24 dkg eperlekvár
A tálaláshoz:
- 5 dkg natúr kókuszreszelék
- 25 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett eper
PISKÓTA
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy 30×40 cm-es lapos tepsire.
- A kókuszt finomra daráljuk, és összevegyítjük a keményítővel és a sütőporral. A kókuszolajat folyósra olvasztjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez szórjuk a sót, és robotgéppel habot verünk belőle. Jönnek a tojássárgáják: fehéredésig habosítjuk a géppel, majd apránként hozzácsurgatjuk a juharszirupot, és közben tovább verjük, aztán lassú fokozaton hozzáadjuk a kókuszolajat és a kókuszos részt. Végül széles fejű fakanállal beleforgatjuk a fehérjehabot.
- A masszát egyenletesen szétkenjük a tepsin, és 12 perc alatt megsütjük.
KRÉM
- A kesudiót lobogva forró vízzel leöntjük, és 30 perc múlva leszűrjük.
- Késes robotgépben krémesre daráljuk a kesudiót, az egyik citrom reszelt héját, 3 dl friss citromlevet, a kókuszolajat és a juharszirupot. Irány vele a hűtő min. 2 órára.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
- A piskótát lefejtjük a sütőpapírról, és kivágunk belőle 2 db 18 cm átmérőjű körlapot. A maradék piskótát megőrizzük.
- Kiolajozunk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük folpakkal.
- A formába fektetjük az egyik piskótakörlapot, és megkenjük 8 dkg eperlekvárral és 1/4 rész citromos-kókuszos krémmel. Puzzle-szerűen ráfektetünk a maradék piskótadarabokból annyit, hogy egy teljes tésztaréteget kapjunk, és megkenjük 8 dkg lekvárral, aztán 1/4 rész krémmel. Most az előzőek szerint készítünk még egy piskótaréteget a darabokból, amelyet megkenünk a maradék 8 dkg lekvárral és újabb 1/4 rész krémmel. Végül a formába helyezzük a másik piskótakörlapot.
- A tortát és a megmaradt krémet 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt kiszedjük a formából a tortát. A tetejére rásimítjuk a maradék krémet, az oldalát megszórjuk kókuszreszelékkel, és feldíszítjük eperrel.
8 adag lesz belőle.

Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.
Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.