4 mennyei nyári pesto recept: ha ezekből a zöldségekből készíted, nyáron is támogatod az egészségedet

Borítókép: 4 mennyei nyári pesto recept: ha ezekből a zöldségekből készíted, nyáron is támogatod az egészségedet Forrás: Pexels/Thiea Alhoz
Pikáns falatok, jellegzetes ízvilág, finom pépes szósz: ezt az élményt nyújtja a mennyei pesto, mely – bár jellegzetesen az olasz gasztronómia központi eleme – hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Mutatunk pár igazán finom nyári pesto receptet, mellyel nem csupán az étkezéseket dobhatod fel, de nyáron is támogatod az egészségedet!

Mi is az a pesto?

A pesto eredetileg egy genovai zúzott keverék, melynek alapját régebben a fenyőmag, a bazsalikom, a fokhagyma, az extraszűz olívaolaj és a parmezánsajt együttes kombinációja képezte. A klasszikus pesto alatt tulajdonképpen a bazsalikomos változatot értjük, de mára már számos más verziója is született ennek a finom összezúzott ételízesítőnek. A hagyományos receptben a bazsalikomos elegyet mozsártörővel zúzták össze, természetesen ma már mindezt megtehetjük botmixer vagy egyéb konyhai gépek segítségével.

A pestot általában tésztaételek kísérőjeként használják, de ma már több funkciót is betölt a modern gasztronómia világában. Legyen szó valamilyen húsos étel ízesítéséről, egy finom mártás elkészítéséről, valamely saláta kiegészítő öntetéről, pizzafeltétről vagy akár egy egyszerű szendvics megkenéséről, a pesto – intenzív ízének köszönhetően – számos ételt extrém módon fel tud dobni.

Forrás: Unsplash/Eaters Collective
Mennyei nyári pesto receptek következnek!

A hagyományos bazsalikomos pesto nagyon jó az egészségnek

Mondhatni, hogy szinte az összes zöldségből készült turmixnak vagy pépesített ételnek csupa-csupa jó hatása van a szervezetünkre nézve. Nincs ez másként a bazsalikomos pestóval sem, hiszen egészségünkre gyakorolt áldásos hatásai vitathatatlanok. A benne lévő bazsalikomnak és fokhagymának köszönhetően tele van antioxidánsokkal, melyek a szervezetre nézve kedvező hatást fejtenek ki és segítenek egyes rákos és daganatos betegségek megakadályozásában is. A fenyőmag-tartalma miatt szintén jót tesz az egészségnek, hiszen a fenyőmag segít az ideális koleszterinszint fenntartásában, kiváló vértisztító és még a magas vérnyomást is csökkenti. Mindemellett ez a kiváló mag gazdag cinkben is, ami köztudottan fontos szerepet tölt be az anyagcserénk szempontjából.

Nem csupán bazsalikomból készíthetünk azonban finom pesto fajtákat, hiszen számos olyan zöld levél és alapanyag van, melyből mennyei falatokat varázsolhatunk az asztalunkra.

Olvasd el galériánkban, milyen pestókat készíthetsz, és azok milyen hatással lesznek a szervezetedre!