Hogyan főzi élete első lekvárját egy anti-konyhatündér? Videó!

Pár hete kerestek meg az IttASzezon.com-tól, hogy szívesen küldenének nekem pár láda hazai kistermelői sárgabarackot, amiből főzhetnék lekvárt és esetleg be is mutathatnám nektek. IGEN-t mondtam (nyilván) azonnal, de azért rögtön hozzátettem, hogy még életemben nem csináltam ilyet, halvány lila dunsztom sem volt akkor, hogyan kell ezt csinálni, csak arra emlékeztem a gyerekkoromból, hogy ez egy nagyon-nagyon-nagyon hosszú folyamat. Azért belementem, gondoltam, lesz, ami lesz, Hosszú Katinka is azt mondja mindig, hogy vagy nyerünk vagy tanulunk belőle. Ennek fényében elfogadtam a kihívást, de egy láda barackot mertem csak bevállalni.
Mire a főzésre került a sor, már csak úgy olyan 4-4,5 kiló maradhatott, mert tényleg gyönyörű és irtó finom barackot kaptunk. És hogy még izgalmasabbá tegyem a folyamatot, kitaláltam, hogy videóra is felveszem, hogyan is készítem el (vagy nem :D ) életem első sárgabarack lekvárját.
Nagyon utána olvastam az interneten, de leginkább nagyon átbeszéltem a dolgot a nagymamámmal, és az alábbi hozzávalókkal nekiláttam a lekvárfőzésnek:
- 4 kiló barack
- 2 kiló kristálycukor (ebből végül 1 kiló nekem elég volt, de ezt ízlése válogatja, ki mennyire szereti, illetve, hogy ki mivel szeretheti, mert más édesítővel is elkészíthető ám!)
- botmixer
- 2 db 1-1 literes kimosott, kiszárított befőttesüveg
- és egy nagy lábos, amiben meg tudtam főzni az egész barackot.
Na és hogyan készül a lekvár? Ez sem olyan bonyolult, mint amilyen bonyolultnak 2 hete még gondoltam. Bár tény és arra készülj fel, hogy még ilyen kis mennyiségű barack elkészítéséhez is szükség van 2-3 órára. Úgyhogy velem ellentétben ne délután 4-kor állj neki. :D
És akkor az elkészítés lépésről lépésre:
- Alaposan kimostam a befőttes üvegeket, majd száradni hagytam őket
- Forró vízbe raktam a barackokat, mert így könnyebben levált róluk a héja.
- Megpucoltam a barackokat.
- És ki is magoztam őket.
- Ezután az edénybe raktam őket és kézzel összenyomkodtam. (Fel is lehet vágni/kockázni, de ez sokkal viccesebb volt :) )
- Ezután elkezdtem főzni a barackot.
- Amikor elkezdett melegedni a barack, én bele is raktam a cukrot - először csak fél kilót.
- Közben fontos: végig kevergetni kell a barackot, hogy le ne égjen.
- Ha felforr, akkor takaréklángra kell kapcsolni és lassan főzni. (Készülj fel rá, hogy lesz majd egy habos rétege, semmi baj, nem kell levenni, el fogja az is főzni.)
- Innentől pedig egyszerű a dolog: főztem és kavargattam és ha úgy éreztem, még édesítettem - én még fél kiló cukrot beleraktam.
- Addig kell főzni, amíg a fakanálról sűrű lekvár folyik le, szép, lassan.
- Ha úgy 1,5-2 óra elteltével úgy érzed, hogy megfelelő, lekváros állagú főzetnél jársz, kapcsold le a lángot.
- A befőttes üvegekbe öntsd bele a lekvárt. Ütögesd meg őket, hogy minden levegőbuborék eltűnjön, majd szorosan zárd le és fordítsd a feje tetejére.
- 10 perc után visszafordíthatod, és dunsztba rakhatod, vagyis: takard le pléddel, törülközőveé, így akár 1-2 évig is eláll a kamrában.
- Nagyjából 28 óra múlva kiveheted a dunsztból és ha akarod, már eheted is.
És hogy ment ez nálam élőben? Nézd meg a videót és megmutatom, hogy csináltam!
Röhögni ér, de beszólni nem, tényleg most csináltam először! :)