Így készül a legfinomabb házi pizzaszósz: lépésről lépésre mutatjuk, mi a titka!

Borítókép: Így készül a legfinomabb házi pizzaszósz: lépésről lépésre mutatjuk, mi a titka! Forrás: Katerina Holmes / Pexels
Bár a feltéteket sem lehet elhanyagolni, az igazán jó pizza titka a tésztában és a szószban rejlik. A bolti pizzaszósz helyett pedig sokkal finomabb, ha házilag készíted el friss, érett paradicsomokból. Főzz be most egy nagyobb adagot, amíg szezonja van, hogy a hideg hónapokban is bármikor tarthassatok otthon pizzapartit!

Bár már léteznek mustáros és tejfölös alapú pizzák is, ezeken az olaszok minden bizonnyal forgatják a szemüket, hiszen a pizzára hagyományosan csakis paradicsomos szósz kerülhet. Olaszországban egyébként sem szokás halmozni a feltéteket a pizzára, nehogy elnyomják a paradicsomszósz ízét, amely a pizza lelkét adja. Persze készen is kapható a boltokban pizzaszósz, de az a közelébe sem érhet a házinak, ráadásul csomó mesterséges adalékanyagot, sót tartalmaz. Mivel éppen a paradicsomszezon közepén járunk, most már a nagyobb, befőző paradicsomok is mindenhol szépen érnek, érdemes rászánni egy kis időt, és pizzaszószt készíteni otthon sült paradicsomból, ami akár jövő nyárig eláll a kamrában.

Forrás: ROMAN ODINTSOV / Pexels
A pizzaszósz alapja a finom, napérlelte paradicsom.

Az olívaolajon és barna cukron kívül akár a saját kertedben is megtermelheted a hozzávalókat, hiszen a paradicsom mellett vöröshagymára, fokhagymára, zellergumóra, bazsalikomra és oregánóra van szükség hozzá. És hogy milyen paradicsomból lesz a legfinomabb a pizzaszósz? A legjobb a San Marzano típusú paradicsom (ezt könnyen felismerheted hosszúkás alakjáról), mert ez húsosabb és kevesebb mag van benne. A hagyományos befőző paradicsomok is alkalmasak rá, de mivel azok lédúsabbak, hosszabb sütési idővel kell számolni. Persze az sem gond, ha vegyíted a fajtákat, nálunk például többféle pari terem a kertben, általában vegyíteni szoktam őket, attól függően, hogy melyikből mennyi érett meg.

És akkor lássuk is a házi pizzaszósz receptet: