Lángos airfryerben: tényleg olyan finom, mint a strandon? Kipróbáltam!

Borítókép: Lángos airfryerben: tényleg olyan finom, mint a strandon? Kipróbáltam! Forrás: Frey-Kovács Brigitta
Akár a Balatonra, akár valamelyik budapesti fürdőbe megyünk, a strandoláshoz legalább annyira hozzátartozik a lángos, mint a fürdőzés. A lángost szinte mindenki imádja, csak egyetlen baj van vele: forró olajban sütik, ami macerás és cseppet sem egészséges. Ám lehet ezt is olajmentesen, airfryerben készíteni, a kérdés csak az, hogy vajon hozza azt az ízélményt, mint az eredeti, strandos változat? Leteszteltem!

Néha a legegyszerűbb ötletekből lesznek a legnagyobb sikerek, és ez bizony a lángosra is igaz, hiszen csak néhány egyszerű alapanyagra van szükség hozzá, gyorsan ki lehet sütni és számos feltéttel variálható. Nem csoda, hogy a strandbüfékben óriási sláger. De tudtad, hogy hiába hisszük magyar különlegességnek (igazából a lángost szót sem lehet lefordítani idegen nyelvre), mégsem számít hungarikumnak? Bizony, a lángos, pontosabban a tésztája a török hódoltság idején terjedt el hazánkban. Akkoriban a kenyérsütés során keletkezett maradék tésztát gyúrták össze, formázták ovális alakúra, majd lángon sütötték ki, innen kapta a nevét. Aztán az 1920-es évekre meghódította a balatoni strandokat, és hamarosan az egyik legkedveltebb magyar street food lett belőle.

Forrás: Richard Letrich / Pexels
Az újhullámos lángosokat lehet már kapni töltve vagy a tetején csülökkel is, de az igazi klasszikus a sajtos-tejfölös némi fokhagymával.

A népszerűség ellenére az elmúlt években kissé megcsappant a lángosozók forgalma, már nem kígyózik mindenhol kilométeres sor napközben, ami nagyrészt az elszabadult áraknak köszönhető. 2024-ben egy sima lángos 1000 forintba kerül átlagosan, a sajtos-tejfölös lángosért pedig 1500-2000 forintot kell fizetni a legtöbb helyen. Holott mindez otthon pár száz forintból kivitelezhető, hiszen a tésztához csak tejre, lisztre, élesztőre, vízre, kis cukorra és sóra van szükség. Persze ez esetben nekünk kell állni a forró olajos edény mellett, ami a nyári kánikulában cseppet sem kellemes élmény.

Airfryeres lángos recept

Mivel a férjem nagy lángosrajongó, már egy ideje kérdezgette, hogy miért nem csinálok otthon lángost. De mindig leszereltem azzal, hogy utálok bő olajban sütni (részben azért, mert egészségtelen, részben azért, mert bűzölög tőle az egész ház). Aztán rábukkantam az airfryerben sült lángos receptjére, és úgy döntöttem, teszek vele egy próbát. A tökéletes alkalom is adta magát: a férjem születésnapján összegyűlt a család egy laza kerti partira, szóval több emberen tesztelhettem, hogy vajon olaj és szagok nélkül kinek mennyire ízlik a lángos.

A galériában megmutatom a receptet és a végeredményt is: