4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával

Hajtás
A gluténszerkezet kialakításához szükség van arra, hogy kb 40-45 percenként a lassan kelő (kovászos) kenyértésztát meghúzzuk. Nagyon egyszerű, nézd:
Gőzősítés
Ahhoz, hogy a hirtelen sütőbe tételtől ne kérgesedjen meg a kenyértészta – és ettől ne tudjon szépen nőni –, gőzős térben kell elkezdeni a sütést. Vannak olyan sütők aminek van gőz funkciója, bár sokak szerint nem elég gőzt adnak ezek sem.
Sokkal egyszerűbb, ha kis virágspricnivel gőzősíted a sütőd, és egy felforrosított tepsibe forró vizet öntesz sütés előtt.
Sokaknak a vaslábosban - esetleg egyéb zárt edényben- való sütés jön be, itt az edény a tészából kijövő nedvességet felfogja, és így lesz természetes gőzzel teli a tér.
Gyümölcsvíz
A klasszikus kovász mellett (ami csak liszt és víz + a jótékony baktériumok százai) lehet erjesztett gyümölcslével (de még nem murci!) is kenyeret sütni. Gluténmentes kenyereknél is sokszor használják. Pontos elkészítéséről és felhasználásáról ITT olvashatsz.
Pizzatészta
Szabadfi Szabolcs fantasztikus Vezúv pizzájának az alapreceptje nagyon egyszerű:
4 normál méretű, vékony (mi más!) tésztás pizzához:
120 g kovász (ennek készítését November 5-én kezdjük el veletek közösen, de ha van, vagy kaptok valakitől, máris készülhet a pizza)
720 g liszt (lehetőleg adalékmentes pizza liszt)
340-370 g víz (minél jobb a liszt, annál több víz kell)
1 kiskanál só
A fentieket robotgépben alaposan összegyúrjuk (vagy kézzel), és 4 kis gombócot gyúrunk belőle. Ezeket kilisztezett tálkákba tesszük, és hőmérséklettől függyően 5-7 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni. Körkörös kilisztezett pulton kinyújtjuk, és ízlés szerint teszünk rá feltétet, majd aa sütő lehető legmagasabb hőfokán megsütjük.