Idén készítsd a húsvéti kalácsot is kovásszal!

kovász,kovászos kalács,kalács,élesztő nélküli kalács Forrás: Éva magazin / Szebényi Éva
Pár éve két vállakozó szellemű nő kovászos pékséget nyitott Budakeszin. Ott készül ez a csodás kovászos kalács is.

A kelt tésztáknak nincs toplistája, de ha lenne, a kalács biztos bekerülne az első háromba. A Szívügyem Kispékség kovászos fonott kalácsát csak kicsivel macerásabb elkészítani, mint az élesztős verziót, hisz néha át kell hajtogatnod a tésztát. De megéri!

Hozzávalók 1 kalácshoz:
180 g kovász (fehér kovász, dagasztás előtt 2x frissítve)
120 g langyos tej
50 g tejszín
1 tojás
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
360 g finomliszt
1 tk vaníliaesszencia
9 g só
50 g szobahőmérsékletű (lágy) vaj
1 darab felvert tojás a lekenéshez

kovászos kalács,kovász,kalács,húsvét,élesztőmentes kalács
Forrás: Éva magazin / Szebényi Éva

1. A tészta hozzávalóit – a vaj kivételével – lassú fokozaton kezdd el dagasztani.

2. Amikor homogénné válik a tészta, 3-4  részletben adagold hozzá a lágy vajat. A dagasztást akkor fejezd be, amikor a tészta a hozzáadott vajtól szép fényessé és egyneművé válik, majd egy kelesztőtálban, letakarva, 3 órán át pihentesd. Ezalatt háromszor-négyszer hajtogasd át.

3. A pihentetési idő leteltével borítsd enyhén lisztezett felületre. Annyi egyforma darabra oszd, ahány fonatból szeretnéd megfonni a kalácsot, majd gömbölyítsd a darabokat.

4. 10 perc pihentetés után sodorj egyforma hosszú rudakat belőlük, majd fond össze. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire (formába), takard le és éjszakára tedd hűtőbe.

5. Másnap reggel melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A kalácsot kend le felvert tojással. 10 percig 200 fokon, majd további kábé 30 percig 180 fokon süsd. Rácson pihentetve hagyd kihűlni.