Last minute ebéd: kolbászos-zöldséges tepsis egytál
A legjobbak azok az ételek, amik mellett nem kell ott állni a tűzhelynél és folyamatosan felügyelni, kevergetni őket. Amiknél elég, ha csak betolod az előkészített alapanyagokat a sütőbe, és amíg megsülnek, bármi másra hasznosíthatod az időt. A tepsis egytálételek pont ilyenek.
Ebben a kolbászos-zöldséges egytálban az a jó, hogy szabadon variálhatod a hozzávalókat, aszerint, hogy éppen milyen friss alapanyagot találtál az üzletben vagy a piacon, vagy hogy milyen zöldfűszereket kedvelsz. Alapreceptnek ezt ajánljuk:
kolbászos-zöldséges egytál
Hozzávalók (2 személyre):
20 deka grillkolbász,
25 deka karfiol
2 fej édesburgonya
10 deka zöldbab
1 nagy fej lila hagyma
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
2 teáskanál szárított zöldfűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint)
Elkészítés:
1. Az édesburgonyát és a karfiolt tisztítás után darabold fel nagyjából 3-4 cm-es darabokra. A lilahagymát vágd félbe és szeleteld fel. Az olívaolajat keverd el a fűszerkeverékkel. A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
2. Egy tepsin helyezd el a feldarabolt zöldségeket, locsold meg a fűszeres olajjal, sózd, borsozd és 15 percre told be a sütőbe.
3. Amíg sülnek a zöldségek, karikázd fel a kolbászt, mosd meg a zöldbabot, vágd kábé 6–8 centis darabokra. Tegyél fel egy lábosban főzővizet, amikor felforrt, dobd bele a zöldbabot, főzd 3 percig, majd szűrd le és hideg vízzel öblítsd le.
4. Amikor a zöldségek megpuhultak, de még nem barnultak meg, add hozzá a kolbászkarikákat és grillezd készre az ételt.
5. A legvégén keverd hozzá a főtt zöldbabot.
Szinte bármilyen téli zöldséggel elkészíthető, próbáld ki kelbimbóval, brokkolival, sütőtökkel, sárgarépával vagy ha egyszerűbben szeretnéd, akkor sütnivaló burgonyával.