Kecskesajtos saláta szőlővel
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (8 személyre):
- 2 fej endíviasaláta
- 1 darab kábé 20 dekás frisée (fodros vagy római saláta)
- 5 deka rukola (borsmustár),
- 6 szelet bacon
- 10–15 deka kecskesajt
- 8–10 deka pirított dió
- 15 deka mag nélküli szőlő
A dióöntethez:
- másfél deci olívaolaj
-fél deci fehérborecet
- 2 evőkanál dióolaj (bioboltokban kapható)
- 2 kávéskanál dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál finomított kristálycukor
- só, frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
1. Az öntethez tedd bele a hozzávalókat egy jól záródó, csavaros tetejű üvegbe és alaposan rázd össze. A fokhagymát persze előtte nyomd szét lapos késsel és aprítsd fel.
2. A baconszeleteket egy közepes serpenyőben süsd ropogósra, majd szedd ki törlőpapírra.
3. A salátákat szedd levelekre, alaposan mosd meg, csöpögtesd le és szárítsd is meg törlőpapíron. A rukolát tépkedd össze. Egy nagy tálban locsold meg az öntet kétharmadával, alaposan keverd össze – de a levelek ne törjenek össze! Szedd lapos tálra, morzsold rá a kecskesajtot, hintsd meg a pirított baconnal és a félbevágott szőlőszemekkel. Spricceld meg az egészet a maradék öntettel.
Tipp: Meleg salátát szeretnél? Nagyon finom lesz, ha a bacont nem hagyod kihűlni, a kecskesajtot pedig szeletekre vágva kicsit meggrillezed, mielőtt ráteszed a salátára. Jól illik hozzá dió helyett vagy mellett a fenyőmag is – nem olcsó, de nem is kell belőle sok.
Recept: Simándi Júlia